search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:02
MENU CLOSE

Maxim’s: Το διάσημο εστιατόριο ξαναφέρνει την «Belle Epoque» στο Παρίσι

13.12.2023 06:35
parisi maxims 876- new

Ο Ζαν Κοκτώ, το είχε πει ξεκάθαρα: «Το Παρίσι θα χαθεί, όταν κλείσει το εστιατόριο Maxim’s».

Πράγματι, το Νο3, Rue Royale, όπου βρίσκεται το Maxim’s, ανάμεσα στην place de la Madeleine και στην place de la Concorde, είναι η διασημότερη διεύθυνση του κόσμου. Το παλιό αυτό κτίριο ανήκε στο δούκα του Ρισελιέ, και το ισόγειο που στεγάζει το εστιατόριο, με τα περίτεχνα art deco μπρούτζινα ελάσματα, τους μπιζουτέ καθρέφτες και τους γκρενά βελούδινους πάγκους, είναι μια πραγματική εμπειρία των αισθήσεων.

Όταν ο Μαξίμ Γκαγιάρ και ο φίλος του Ζορζ Εβερά, άνοιξαν αυτό το στέκι, το 1893, τα πράγματα δεν πήγαιναν και πολύ καλά. Ένα τυχαίο γεγονός, όμως, έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω.

Ένα τυχαίο γεγονός

Ένα βράδυ, η νεαρή ηθοποιός Ίρμα ντε Μοντινί, πέρασε το κατώφλι του εστιατορίου πολύ θυμωμένη, επειδή δεν βρήκε διαθέσιμο το συνηθισμένο της τραπέζι, στο γειτονικό Café de Paris. Αμέσως ερωτεύτηκε τον χώρο, έγινε η πρώτη τακτική θαμώνας, και άρχισε να πηγαίνει εκεί δειπνώντας με τις διάσημες παρέες της. Όλος ο καλός κόσμος του Παρισιού, πλούσιοι, διάσημοι, σπουδαίες προσωπικότητες, ακόμα και εστεμμένοι.

Εκεί μπορούσε κανείς να συναντήσει, τον Μαρσέλ Προυστ, τον Σασά Γκιτρί, την ιέρεια του παρισινού cabaret Μιστενγκέτ, τον θεατρικό συγγραφέα Ζορζ Φεϊντό, που τίμησε το στέκι του γράφοντας το γνωστό θεατρικό έργο «Η Κυρία του Μαξίμ». Ο σπουδαίος καρικατουρίστας Sem, έπιασε το κάρβουνό του, και γέμισε το χώρο με καρικατούρες των διάσημων πελατών του.

Η Λιάν ντε Πουζί, η Καρολίν Οτερό, ο Ρομπέρ ντε Μοντεσκιού, o πρίγκηπας της Ουαλίας, και ο τσάρος Νικόλαος Β΄, ήταν τακτικοί πελάτες, και πήγαιναν πάντα εκεί να δειπνήσουν όποτε πήγαιναν στην Όπερα.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε ένα φρένο στην ευδαιμονία της Belle Epoque. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το Παρίσι, ο Χέρμαν Γκέρινγκ είχε μόνιμο τραπέζι στο επιταγμένο εστιατόριο, που αμέσως μετά την Απελευθέρωση απέκτησε ξανά τη γνωστή του πελατεία.

Τσόρτσιλ, Ωνάσης, Κάλλας

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθόταν πάντα στο τραπέζι της εισόδου, το λεγόμενο «τραπέζι του θυρωρού», γιατί του άρεσε να βλέπει το δρόμο και τον κόσμο που περνούσε. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, περίμενε υπομονετικά μέχρι να καπαρώσει το τραπέζι «16», που είχε πανοραμική θέα σε όλο το εστιατόριο. Η Μαρία Κάλλας, συνόδευε το αγαπημένο της σουφλέ «αλά Malibran», με σαμπάνια millesime, ενώ ο δούκας του Ουίνδσορ ήθελε πάντα τα ορτύκια του ελαφρώς «ματωμένα».

Η Μπριζίτ Μπαρντό έδωσε νέα πνοή τη δεκαετία του 1960, γιορτάζοντας εκεί το γάμο της με τον Ροζέ Βαντίμ, στις 19 Δεκεμβρίου του 1952, ενώ συχνά εμφανιζόταν ανέμελα ξυπόλητη με τον Γκύντερ Ζακς. Οι σταρ του ’60 πιστοποιούσαν την ύπαρξή τους περνώντας από του Maxim’s: Αλέν Ντελόν, Κλαούντια Καρντινάλε, Γιουλ Μπρίνερ, Ζαν Γκαμπέν, Κατρίν Ντενέβ, Σερζ Γκενσμπούργκ, μια μεγάλη χαρούμενη παρέα.

Καθώς το διάσημο εστιατόριο καθρέπτιζε την παρισινή ζωή και διασκέδαση, ο διάσημος μετρ της μόδας και ακαδημαϊκός, Πιερ Καρντέν, αγόρασε το Maxim’s, το 1981, ξεμπλόκαρε τις υπόγειες κάβες δημοπρατώντας εκατοντάδες φιάλες παλιών κρασιών, άνοιξε επτά  εστιατόρια Maxim’s σε όλο τον κόσμο, ενώ στον επάνω όροφο δημιούργησε το μουσείο Maxim’s, με έπιπλα, σκεύη και έργα τέχνης Art Nouveau, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα: «Το Maxim’s θα είναι εδώ και τον επόμενο αιώνα».

Νέα εποχή

Μετά το προσωρινό κλείσιμο και την καραντίνα -λόγω Covid 19- που σκοτείνιασαν για μια στιγμή το φωτεινό Παρίσι, το Maxim’s έστρεψε και πάλι το βλέμμα του στο μέλλον.

Έτσι, πριν λίγες μέρες, ο Ροντρίγκο Μπασιλικάτι – Καρντέν, ανεψιός και κληρονόμος του Πιερ Καρντέν, αποφάσισε να εμπιστευτεί -για τα επόμενα 5 χρόνια- αυτό το ναό του νυκτερινού Παρισιού, στον Λοράν Γκουρκούφ, το «τρομερό παιδί» που ηγείται της εταιρείας (εστίασης και κέντρων αναψυχής) Paris Society, που έχει αναδείξει τις ωραιότερες ταράτσες στο Παρίσι, δημιουργώντας τα θεαματικότερα σύγχρονα εστιατόρια. Ο Γκουρκούφ, θέλει να παραμείνει το Maxim’s το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, και το μενού να συγκεντρώνει τα στάνταρ θρυλικά πιάτα του περασμένου αιώνα προσθέτοντας, όμως, και νέες συνταγές.

Τώρα, λοιπόν, ένα φρέσκο αεράκι καλού γούστου, κορυφαίας κουζίνας, εξαιρετικών κρασιών, και άφθονης σαμπάνιας, φέρνει στο Παρίσι μια δεύτερη Belle Epoque.

Διαβάστε επίσης:

Το «κόλπο» του Τζορτζ Κλουνεϊ για να ηρεμούν τα δίδυμα: Η επίκληση στον «Άγιο Βασίλη» από τον… Ιούλιο  

Συγκινεί η Τζένιφερ Άνιστον για τον Μάθιου Πέρι: «Ήταν χαρούμενος, ήταν υγιής, ήταν ευτυχισμένος»

Zara: Η «συγγνώμη» μετά το σάλο για την καμπάνια που παραπέμπει στους νεκρούς της Γάζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:01