search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:33
MENU CLOSE

Τουρκία: Πρόβλεψη σοκ από σεισμολόγο – «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ»

14.12.2023 07:46
instabul new

Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμική δονηση μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο οποίος θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη έκανε τούρκος σεισμολόγος.

Πρόκειται για τον καθηγητή Σεισμολογίας Naci Gorur ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν οι προβλέψεις περί 9 Ρίχτερ επαληθευτούν, ο σεισμός θα είναι καταστροφικός και θα επηρεάσει ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.

«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. «Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».

Η Τουρκία, μετά την «καταστροφή του αιώνα» όπως ονομάστηκαν οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας, έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη και στο κτηριακό απόθεμά της, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο πρόληψης και να επιταχυνθεί η αστική μεταμόρφωση της πόλης.

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί ανησυχία, όπως είναι φυσικό και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, εκδηλώθηκε σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής στα Μουδανιά της Τουρκίας, με την δόνηση να γίνεται αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, μιλώντας στο topontiki.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι αναμένει μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα είναι μεγάλος και εξέφρασε την ανησυχία του και για την Αγία Σοφία.

Διαβάστε επίσης

Λος Άντζελες: Διαδηλωτές έκλεισαν αυτοκινητόδρομο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Με «ξεπάγωμα» κονδυλίων 10 δισ. απαντά η ΕΕ στον εκβιασμό Όρμπαν για την Ουκρανία

Σολτς για Αλβανία: Υποβαθμίζει την υπόθεση Μπελέρη – Κατά του ενταξιακού μπλόκου από την Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50