search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:05
MENU CLOSE

Γηπεδική βία: Το υπουργείο χάνει τον έλεγχο – Η εξέγερση των ΜΑΤ και τα μπρος πίσω με την έρευνα

15.12.2023 08:00
MAT-14

Το νέο πρόβλημα για την κυβέρνηση έχει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εμφανίζεται να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά στο θέμα της διαχείρισης της βίας στα γήπεδα.

Ο τραυματισμός του αστυνομικού ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της αστυνομίας καθώς και την αδυναμία της Πολιτικής ηγεσίας να βρει λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα μία σειρά από αβλεψίες ή τουλάχιστον ατυχείς κινήσεις δίνουν την εντύπωση ότι ο υπουργός επιχειρεί να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες υπήρξε ανταρσία των ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι αρχικά αρνήθηκαν να μεταβούν στο γήπεδο που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με την Μακάμπι Χάιφα και χρειάστηκε η παρέμβαση του διοικητή της ΓΑΔΑ για να πειστούν.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ σταμάτησαν στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Κηφισίας, αρνούμενοι να μεταβούν στο γήπεδο, προκειμένου διαφυλάξουν την τάξη στον σημείο κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, ενώ υποστήριξαν πως θα έκαναν παρέμβαση μόνο σε έκτακτη περίσταση, δηλαδή εάν σημειώνονταν επεισόδια.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά και δείχνει ότι οι άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς όπως λένε δεν μπορούν για τριάντα ευρώ -που παίρνουν για να φυλάσσουν τα γήπεδα – να κυνδυνέυει η ζωή τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλωστε από την πρώτη στιγμή που συνέβη το γεγονός με τον τραυματισμό του αστυνομικού είχαν προειδοποιήσει ότι θα αντιδρούσαν.

Υποστηρίζουν δε, ότι πρέπει να φύγει από πάνω τους το «βάρος» της φύλαξης των γηπέδων και να ανατεθεί στις ομάδες.

Γιατί λοιπόν η Πολιτική ηγεσία του υπουργείο δεν αξιολόγησε αυτή την τοποθέτηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα κρίση;

Εν τω μεταξύ λίγες μέρες πριν με αφορμή την κατάθεση του 18χρονου που συνελήφθη γιατί έριξε την φωτοβολίδα στον άτυχο αστυνομικό, ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε σε συνέντευξη του να λέει ότι «έχει κατονομαστεί το άτομο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς».

Λίγο αργότερα αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξηγούσαν ότι πρόκειται για λάθος διατύπωση, καθώς ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» ούτε έχει κατονομαστεί ούτε έχει ταυτοποιηθεί.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τα 200 ονόματα υπόπτων, που έδωσε ο υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Νίκο Βρούτση στη δικαιοσύνη, πέρα από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της κίνησης το ερώτημα είναι γιατί η αστυνομία αφού γνώριζε δεν είχε λάβει τα μέτρα της για τους ανθρώπους που υποκινούσαν επεισόδια.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Ανοιχτό κάλεσμα οργάνωσης με στόχο τη συγκρότηση του νέου κόμματος εν όψει ευρωεκλογών

Le Soir: Όταν η Εύα Καϊλή έσπευσε να σώσει Έλληνες εφοπλιστές

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Απείχε ο Όρμπαν, για νίκη μιλά ο Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:04