search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:08
MENU CLOSE

Μπριζίτ Μπαρντό: Η Γαλλίδα σούπερ σταρ άρχισε τη δισκογραφική της καριέρα με τον Γιάννη Σπανό! (Video)

18.12.2023 10:28
bardot new

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ένα πανέμορφο νέο κορίτσι γέμισε με χρυσάφι τις οθόνες των κινηματογράφων.

Ήταν η Μπριζίτ Μπαρντό, που έγινε το πρώτο μεταπολεμικό sex symbol, ενσαρκώνοντας τη νέα σύγχρονη απελευθερωμένη γυναίκα.

Τα λυτά της κατάξανθα μαλλιά, το μισάνοιχτο στόμα, οι επιμελημένα ατημέλητες σέξυ εμφανίσεις της, κι εκείνος ο ακαταμάχητος συνδυασμός «παιδικότητας και θηλυκότητας», την ανέδειξαν σε «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» για χιλιάδες νέους της εποχής εκείνης.

Το παιχνιδιάρικο παρωνύμιο, «Μπε-Μπε», φτιαγμένο από τα πρώτα γράμματα του ονοματεπώνυμού της, έγινε συνώνυμο του πόθου, της ανεμελιάς, και της χαράς της ζωής, κι εκείνη έλαμψε τόσο, ώστε έγινε ένας αδιαμφισβήτητος «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.

Την ίδια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ένας νεαρός Έλληνας μουσικός, έψαχνε τρόπους να πραγματοποιήσει το όνειρό του, και να ζήσει από τη μουσική.

Ο νεαρός αυτός, ήταν ο Γιάννης Σπανός, που είχε εγκατασταθεί προσωρινά στο Παρίσι, και επιβίωνε παίζοντας μουσική σε μικρές μπουάτ, και στα διάφορα μικρά «piano bar» όπου σύχναζε η παρισινή νεολαία.

Ο Σπανός, τότε είχε αρχίσει να κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα ως συνθέτης, και είχε δώσει κάποια τραγούδια του σε γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής εκείνης, όπως η Ζυλιέτ Γκρεκό.

Κάποια στιγμή, ο ταλαντούχος Έλληνας κατάφερε να αναρριχηθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα και άρχισε να εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του Παρισιού, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσέξουν το ταλέντο του.

Έτσι, ο Γιάννης Σπανός, το 1961, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον σκηνοθέτη Λουί Μαλ, που του παράγγειλε να γράψει μουσική για την ταινία «Vie Privee» (Ιδιωτική Ζωή), που ετοίμαζε, και στην οποία θα πρωταγωνιστούσε η Μπριζίτ Μπαρντό.

Ο Γιάννης Σπανός συνεργάστηκε με τον πιανίστα και μαέστρο Φρανσουά Κάρπι, σε όλο το στήσιμο του soundtrack της ταινίας, ενώ συνέθεσε και το τραγούδι «Sidonie» το οποίο τραγούδησε με την απλή καθάρια φωνή της, η Μπριζίτ Μπαρντό, ξετρελαίνοντας το κοινό. Στη δουλειά αυτή, μάλιστα την ενορχήστρωση υπέγραφε ο διάσημος Πολ Μοριά!

Η Μπριζίτ Μπαρντό και το τραγούδι

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η τεράστια δισκογραφική επιτυχία του τραγουδιού, ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσει η Μπριζίτ Μπαρντό και την καριέρα της στο τραγούδι!

Μάλιστα στη συνέχεια, το 1963, ο Γιάννης Σπανός συνέθεσε -και ηχογράφησε μαζί της- άλλα τρία τραγούδια, τους στίχους των οποίων είχε γράψει ο Ζαν Μ. Ριβιέρ.

Πρόκειται για τα τραγούδια: «Les Amis de la Musique», «Rose d’ eau» και «Une Histoire de Plage».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σπανός επέστρεψε στην Ελλάδα, και ξεκίνησε την καριέρα του στο ελληνικό τραγούδι, συνεισφέροντας στο νέο μουσικό ρεύμα της εποχής, που ονομάστηκε «νέο κύμα».

Οι συνθέσεις του είχαν πάντα μια φρεσκάδα και οι ενορχηστρώσεις έφερναν έναν μίνιμαλ ευρωπαϊκό «αέρα», ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει και μουσική για ταινίες.

Πολλές από τις πρώτες του επιτυχίες, όπως οι: «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι» (Καίτη Χωματά), «Σαν με κοιτάς» (Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Φέρτης), ήταν από ταινίες της εποχής και αποτυπώνουν απόλυτα το μουσικό του στίγμα.

Ο Σπανός, συνεργάστηκε με την Αρλέτα «Μια φορά θυμάμαι», Κώστα Καράλη «Σπασμένο καράβι», Γιάννη Πάριο «Είπα να φύγω», «Θα με θυμηθείς», Χάρις Αλεξίου «οδός Αριστοτέλους», Ελένη Δήμου «Προσωπικά», και οι συνθέσεις του άνοιξαν το δρόμο σε πολλούς νέους τραγουδιστές.

Είκοσι χρόνια αργότερα

Ο Γιάννης Σπανός και η Μπριζίτ Μπαρντό, συναντήθηκαν ξανά καλλιτεχνικά είκοσι χρόνια αργότερα, το 1982, ηχογραφώντας το τραγούδι «La Chasse» (Το Κυνήγι).

Το τραγούδι αυτό είναι μια καταγγελία κατά της βαρβαρότητας του κυνηγιού, και μάλιστα γυρίστηκε κι ένα βιντεοκλίπ για το «Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό», το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, δίνει αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων.

Η συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό, 20 χρόνια αργότερα, φανερώνει τα ζεστά συναισθήματα που έτρεφε η Μπριζίτ Μπαρντό για τον Έλληνα μουσικό και συνθέτη.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Μπαρντό τραγούδησε Σπανό.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό – «Αντίο δάσκαλε» (Video)

 «Νέα Αριστερά» για Γιώργο Μιχαλακόπουλο: Υπήρξε μια αληθινά συγκλονιστική παρουσία στο ελληνικό θέατρο 

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Η τελευταία συνέντευξη του ακούραστου θεατράνθρωπου και τα τρυφερά λόγια για τη σύζυγό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:08