search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:08
MENU CLOSE

Πώς η διατροφή μπορεί να συνδέεται με τον χρόνιο πόνο

20.12.2023 10:05
fagito

«Είμαστε ότι τρώμε» έλεγε ο Ιπποκράτης και είχε δίκιο καθώς μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να μειώσει ακόμα και τον χρόνιο πόνο και να μας βοηθήσει να απολαύουμε ένα ποιοτικό ύπνο που θα «φορτίσει τις μπαταρίες μας» για αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας.


Συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Nutrition” έδειξε ότι η μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής – βασικό συστατικό για την εκδήλωση ή την ανάπτυξη του χρόνιου πόνου – και να επηρεάσει άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και αυτοάνοσες παθήσεις.
Σε άτομα με χρόνιο πόνο από οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκεκριμένες διατροφές μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων και να μειώσουν τον πόνο.
Οι τροφές αυτές είναι μεταξύ άλλων:

βατόμουρα,
τομάτες,
σπανάκι,

μπρόκολο,

λιπαρά ψάρια,
γλυκοπατάτες κλπ,

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευεξία, να μειώσει το άγχος, να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου.


Ενυδάτωση

Επιπλέον η επιμονή στην καλή ενυδάτωση και η αποφυγή καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, και κατ’ επέκταση στη μείωση του πόνου.
Και άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η χορτοφαγική ή μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου.
ΠΗΓΗ: shape.com

Διαβάστε είπίσης:

Διατροφή: 7 «κόλπα» για να χάσεις βάρος χωρίς δίαιτα!

Άνοια: Ποιες τροφές «προστατεύουν» τον εγκέφαλο

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής για το σεξ – Προκαλεί καρδιοπάθειες (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58