search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:31
MENU CLOSE

Γκρέτσο: Ταξίδι στο ελληνικό χωριό, στην Ιταλία, όπου στήθηκε η πρώτη φάτνη από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης (videos/photos)

21.12.2023 11:08
GabriellaClareMarino_unsplash
@unsplash - Gabriella Clare Marino

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται όλο τον χρόνο στο Γκρέτσο, ένα μικρό χωριό χτισμένο στα βράχια της Ούμπρια. Ο λόγος; Εδώ ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης δημιούργησε την πρώτη φάτνη, σε μία σπηλιά, το 1223.

Το μεσαιωνικό χωριό Γκρέτσο είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Ιταλίας, αν και λίγοι το γνωρίζουν. Σκαρφαλωμένα σε ένα λόφο στην επαρχία Ριέτι, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, μια σειρά από πετρόχτιστα σπίτια κρέμονται στο χείλος των βράχων, βλέποντας την απέραντη κοιλάδα.

Οι περίπου 1.500 μόνιμοι κάτοικοι ζουν χαλαρά στους ρυθμούς της φύσης τον περισσότερο καιρό. Αλλά λίγες εβδομάδες τον Δεκέμβριο, το χωριό γεμίζει επισκέπτες που έρχονται απ όλο τον κόσμο. Το Γκρέτσο το γνωρίζουν σαν ένα σταθμό στην οδό του προσκυνήματος του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του καθολικού Αγίου που λέγεται πως αγαπούσε τόσο πολύ την φύση που είχε αποκτήσει την ικανότητα να επικοινωνεί με τα ζώα.

Το πιο σημαντικό όμως για τους πιστούς είναι πως στο χωριό Γκρέτσο ο Άγιος Φραγκίσκος δημιούργησε την πρώτη σκηνή της φάτνης του Ιησού, το 1223, στην προσπάθεια να βάλει τους χριστιανούς στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 100.000 προσκυνητές και τουρίστες επισκέπτονται το Γκρέτσo τον Δεκέμβριο για να θαυμάσουν τις φάτνες που δημιουργούνται σε όλο το χωριό- από μινιατούρες που τοποθετούνται σε εσοχές στους τοίχους των πέτρινων σπιτιών, μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις μπροστά σε ξενώνες.

Και παρόλο που η αναπαράσταση της γέννησης κυριαρχεί στο Γκρέτσο όλο τον χρόνο, η φετινή γιορτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σύμφωνα με τους πιστούς συμπληρώνονται 800 χρόνια από τότε που ο Άγιος Φραγκίσκος έστησε την πρώτη φάτνη σε μια σπηλιά. Γι αυτό και το Γκρέτσο έχει φορέσει τα γιορτινά του- περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Το Γκρέτσο είναι μεσαιωνικό χωριό και ιδρύθηκε από Έλληνες που έφυγαν από την πατρίδα τους σε μια εμπόλεμη περίοδο, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Έχτισαν ένα περιτοιχισμένο χωριό στο βουνό και ένα μικρό κάστρο, που τα ερείπιά του είναι εμφανή στο δάσος που περιβάλλει σήμερα το χωριό.

Πιστεύεται ότι ο Άγιος Φραγκίσκος περπάτησε από την Ασίζη στο Γκρέτσο κατόπιν πρόσκλησης του Λόρδου του Γκρέτσο, Τζιοβάνι Βελίτα, τον 13ο αιώνα, για να προσευχηθεί για τους χωρικούς. Ο Άγιος Φραγκίσκος μαγεύτηκε από την φύση γύρω από το χωριό και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου έξω από το χωριό έχτισε ένα διαμονητήριο, όπου προσευχόταν. Στην πραγματικότητα ήταν ένα μικρό οικοδόμημα, που το μισό είναι σκαμμένο στον βράχο.

Ο Άγιος Φραγκίσκος στο πλαίσιο του δικού του προσκυνήματος είχε επισκεφθεί την Βηθλεέμ, στην Παλαιστίνη, το 1219-1220. Όταν επέστρεψε στο Γκρέτσο, θέλοντας να φέρει τους χωρικούς πιο κοντά στο πνεύμα των ημερών που γιόρταζαν την γέννηση του Ιησού, αποφάσισε να αναπαραστήσει την σκηνή της φάτνης.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1223, έκανε μια ολονύκτια λειτουργία, βάζοντας τους χωρικούς να παίξουν τους ρόλους της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ και χρησιμοποίησε μια πάνινη κούκλα για τον ρόλο του νεογέννητου Ιησού. Ο Άγιος Φραγκίσκος είχε φροντίσει να φέρει και μία αγελάδα κι ένα γαϊδουράκι για να κάνει πιο ρεαλιστική την σκηνή της φάτνης. Ήθελε να μάθει τους κατοίκους του Γκρέτσο να μην βλέπουν την γέννηση του Ιησού μόνο σαν ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και σαν μια πραγματικότητα που μπορούν να την αναπαριστάνουν και να την αναβιώνουν.

Ήταν τέτοια η επιτυχία της πρωτοβουλίας του Αγίου Φραγκίσκου, που κάποιοι πιστοί που επισκέφτηκαν το ησυχαστήριό του, φρόντισαν να μεταφέρουν την ιδέα της φάτνης σε όλο τον κόσμο. Και κάπως έτσι, φτάνει ως τις μέρες μας.

Το χωριό Γκρέτσο απέκτησε έτσι την φήμη της «Βηλθεέμ του Φραγκίσκου» και σήμερα οι πιστοί προσεύχονται στο εξωκλήσι της Γεννήσεως, όπου υπάρχει η τοιχογραφία μίας φάτνης- έργο άγνωστου αγιογράφου για να τιμήσει το σημείο όπου ο Άγιος Φραγκίσκος έκανε την πρώτη ολονύκτια λειτουργία στήνοντας τη δική του φάτνη.

Σύγχρονοι ντόπιοι καλλιτέχνες τιμούν την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου με τις δικές τους φάτνες, τις οποίες πωλούν στους επισκέπτες, ενώ στην κεντρική πλατεία του Γκρέτσο στήνεται μια χριστουγεννιάτικη αγορά όπου οι επισκέπτες βρίσκουν αναμνηστικά και διάφορα είδη λαϊκής τέχνης.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αφροαμερικανός πέρασε μισό αιώνα στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε – Δικαιώθηκε 48 χρόνια μετά (photos/videos)

Πάτρα: Στον ανακριτή ο νοσηλευτής που κατηγορείται ότι βίασε 23χρονη ασθενή

Άνοιξε η παραλιακή μετά την έντονη βροχόπτωση – Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό (video/photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:27