search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:16
MENU CLOSE

Iορδανία και Αίγυπτος απορρίπτουν οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ για εκδίωξη των Παλαιστινίων

27.12.2023 16:47
gaza new

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσαν μετά τη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη σήμερα στο Κάιρο ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες ανέφεραν παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη χορήγηση επαρκούς βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας για να περιοριστούν τα «τραγικά δεινά» που βιώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας.

Αμετακίνητος ο Νετανιάχου

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει απορρίψει πολλά πρόσφατα αιτήματα των αρχηγών ασφαλείας για τη διεξαγωγή συζητήσεων για τις μεταπολεμικές ρυθμίσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενο πολιτικές πηγές και πηγές ασφαλείας που ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκαλύψει τον ρόλο που θα έχουν οι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς, το Channel 12 ανέφερε την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε τέτοια αιτήματα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Μεταξύ εκείνων που λέγεται ότι ζήτησαν να συζητήσουν το θέμα ήταν οι αρχηγοί της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα, το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, να αναλάβει την προετοιμασία για προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα.

«Έχει οριστεί ημερομηνία για τη συζήτηση και θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο Ντέρμερ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι ο Ντέρμερ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για «θέματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς».

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός που θα αφήσει ανέπαφη τη Χαμάς, καθώς η ομάδα εξακολουθεί να υπόσχεται να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις στο Ισραήλ του τύπου που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου.

Όμως η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή – την οποία το Ισραήλ έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία μέσω της εκπαίδευσης, της καταβολής επιδομάτων σε τρομοκράτες και της αποτυχίας να καταδικάσει τις θηριωδίες της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου – πρέπει να καλύψει το κενό προκειμένου να επανενώσει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κάτω από μια ενιαία πολιτική οντότητα και να ανοίξει ένα δρόμο προς μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή – η οποία δεν έχει διεξαγάγει εκλογές εδώ και 17 χρόνια και της οποίας η δημοτικότητα συνεχίζει να πέφτει εν μέσω μακροχρόνιων καταγγελιών για διαφθορά και μιας διαρκούς διευρυνόμενης ισραηλινής παρουσίας στη Δυτική Όχθη – θα πρέπει να «ανανεωθεί» προτού μπορέσει ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι ασφαλείας που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Channel 12 ανέφεραν ότι οι συζητήσεις είναι σημαντικές για τον σχεδιασμό των επόμενων σταδίων του πολέμου και προέτρεψαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει γρήγορα το θέμα, προσθέτοντας ότι οι ομόλογοί τους των ΗΠΑ ζητούν επίσης απαντήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ταξιδιωτικό χάος από την κακοκαιρία Gerrit – Ακυρώνονται συνεχώς πτήσεις

Μέρκελ για Σόιμπλε: «Ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος – Θαύμαζα την πειθαρχία του»

Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου: «Δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Χίτλερ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44