search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:56
MENU CLOSE

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Στα Χανιά το Σάββατο ο Μπλίνκεν για συνάντηση με Μητσοτάκη

04.01.2024 11:00
mitsotakis_blinken_0401_1460-820_new

Στα Χανιά θα βρεθεί το Σάββατο για μερικές ώρες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, καθ’ οδόν για την Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ά. Μπλίνκεν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει στάση στη βάση της Σούδας και εν συνεχεία θα μεταβεί στο σπίτι του Κ. Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο… μενού της συνάντησης θα συμπεριλαμβάνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στο αίτημα της Αθήνας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για αγορά F-16 και κιτ αναβάθμισης παλιότερων αεροσκαφών.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να φέρεται να πιέζει την Ουάσιγκτον πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο η πώληση των F-16 και εν συνεχεία να κυρωθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα της Σουηδίας θα πρέπει να τελειώσει άμεσα και φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης της Άγκυρας το αίτημα της Αθήνας για τα F-35, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα το στείλει στο Κογκρέσο προς έγκριση.

Εν πάση περιπτώσει, ο Μπλίνκεν, λίγο πριν την άφιξή του στην Άγκυρα, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θα ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη για όλα αυτά τα ζητήματα και, φυσικά, για την επόμενη μέρα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρων στις συνομιλίες θα είναι και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: Η Κυβέρνηση βάζει πλάτη στην ακρίβεια και την ασυδοσία στην αγορά

Επανέρχεται ο Συρίγος για τη Συνθήκη της Λωζάνης: «Παρωχημένες οι διατάξεις για αποστρατιωτικοποίηση, ο Κασσελάκης έχει άγνοια» (video)

Ανασχηματισμός: Ο πρόθυμος «σαμουράι» της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης σε νέα επικίνδυνη αποστολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:56