search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Αλέξης Μητρόπουλος: Το δημογραφικό απειλεί τις συντάξεις – Κατάρρευση των γεννήσεων την τελευταία 12ετία  

09.01.2024 10:42
alexis_mitropoulos_new

Ως ωρολογιακή βόμβα και στο ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί η δραματική μείωση των γεννήσεων που σημειώνεται στην Ελλάδα από το 2011 και μετά.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας!».

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Την περίοδο 2011-2022 είχαμε 394.602 λιγότερες γεννήσεις, ενώ μόνο το 2022 ο αριθμός αυτός φτάνει στις 64.260.

Ήτοι το πρόβλημα γίνεται όλο και χειρότερο με την πάροδο του χρόνου και δεν αφορά μόνο στα πρώτα χρόνια του μνημονίου και τη βαθιά οικονομική κρίση που είχε ενσκήψει τότε.

Κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα, όπως καταγράφεται από τη μείωση των γεννήσεων, επιδρά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τις συντάξεις στο μέλλον.

Μερικοί από τους βασικούς λόγους που επέδρασαν στη μείωση των γεννήσεων είναι η μεταβατική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων την περίοδο 2015-2022 και η οριστική κατάργησή τους από 1-1-2023 για όλες τις γυναίκες, η κατάργηση ή η δραστική μείωση των περισσότερων οικογενειακών παροχών, το «πάγωμα» των οικογενειακών επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενες που άρχισαν να εργάζονται από το 2012 μέχρι σήμερα.

Επίσης, η κατάργηση ή η μείωση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρών περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, η μειωμένη προστασία των νέων εργαζομένων γυναικών, το περιορισμένο και υπό όρους πλαίσιο χορήγησης γονικών αδειών, η κατάργηση με τον ν. 4093/2012 της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας και η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής εξουσίας για την κατάργηση των ευνοϊκών ορίων συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες, καθώς και των δικαιωμάτων πολύτεκνων γυναικών, όπως η υπ’αριθ. 719/2018 απόφαση του ΣτΕ που δέχθηκε ως συνταγματική την κατάργηση με τον ν. 4093/2012 της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας ύψους 102 ευρώ τον μήνα!!

Τα στοιχεία παρουσίασε ο κ. Μητρόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών η «Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών».

Ολόκληρη η ομιλία του:

Διαβάστε επίσης:

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια και τεκνοθεσία: Έχουμε μπερδευτεί – Η Εκκλησία θα πάρει θέση αφού τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Βόλος: «Γεμίζω την καραμπίνα μου και θα σε σκοτώσω» – Καταδικάστηκε αλλά δεν… μετάνιωσε ο 60χρονος που απειλούσε γυναίκα και κόρη

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Δράστες ο σύντροφος της εγκύου και ο φίλος του, λέει η αστυνομία – Οι επίσημες ανακοινώσεις (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:30