search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:08
MENU CLOSE

Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024: Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης

09.01.2024 08:00
ypourgiko symvoylio 1235- new

Αν και η επίσημη ατζέντα είναι αρκετά «τεχνική», η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τρίτης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δώσει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να στείλει τα πρώτα μηνύματά του στους υπουργούς για τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα στο 2024.

Κατ’ αρχάς, ωστόσο, μια πρώτη ανάλυση του… μενού των θεμάτων που θα συζητηθούν έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς, για παράδειγμα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών (που, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η κυβέρνηση, θα αφορά σε πρώτη φάση τις επιχειρήσεις συγκεκριμένου μεγέθους) και την κρατική αρωγή, μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλλει από το βήμα της ΔΕΘ και φαίνεται ότι πλέον βαίνει προς υλοποίηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς θα αναφερθούν στης νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας θα αναφερθεί στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα με πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.» και με την παρουσίαση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα, ο οποίος μετά την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα και όχι με ιδιαίτερα θετικό τρόπο.

Όλα αυτά, φυσικά, εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους υπουργούς του αφοσίωση στην εκτέλεση του σχεδίου αυτού και έμφαση στην ταχεία και ορθή εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται από την κυβέρνηση (μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουν σταλεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, οι νέες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κ.Π.Δ., τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο).

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα της ακρίβειας, με έμφαση στην πολύ υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος, θέμα το οποίο εμφανώς προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς εδώ και μέρες βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας χωρίς ακόμα να έχει γίνει σαφές αν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να αναφέρει ότι «ετοιμάζουμε μεταρρύθμιση, ώστε να δούμε τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αποκλιμακώνονται. Θα εφαρμόσουμε μια δέσμη μέτρων όπου θα κάνει απαγορευτικό για κάποιον να προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διορθώνουμε τις στρεβλές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε».

Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στις αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στις προθέσεις για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ.

Για τα… πρακτικά, η ατζέντα του Υπουργικού έχει ως εξής:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση στον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία

Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους

Δημοσκόπηση Alco: Απαισιοδοξία των πολιτών για το 2024 – Προβάδισμα ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:03