search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:08
MENU CLOSE

Τι συμβαίνει στο συκώτι σας όταν κόψετε το αλκοόλ

17.01.2024 13:13
stomach_new

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα και το μοναδικό που αναπλάθεται σε περίπτωση βλάβης. 

Πρόκειται για ένα ζωικό όργανο που διενεργεί εκατοντάδες σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης τοξινών όπως το αλκοόλ. Ωστόσο είναι και το πρώτο όργανο που επεξεργάζεται το αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει και γι’ αυτό είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ, προκαλεί  ένα φάσμα ασθενειών που κυμαίνεται από την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ (λιπώδες ήπαρ) έως το σχηματισμό ουλών (κίρρωση). Είναι μια «ύπουλη» κατάσταση γιατί συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα μέχρι τα τελευταία στάδια της βλάβης.

Πώς ξεκινάει η βλάβη

Στην αρχή, το αλκοόλ λιπαίνει το συκώτι. Αυτό το λίπος προκαλεί φλεγμονή του ήπατος. Το ήπαρ, προσπαθεί να αυτοθεραπευθεί, δημιουργώντας ουλώδη ιστό. Εάν αυτό συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, ολόκληρο το συκώτι μπορεί να γίνει ένα πλέγμα ουλών με μικρές νησίδες «καλού» ήπατος ενδιάμεσα. Τότε μιλάμε για κίρρωση του ήπατος.

Στα τελευταία στάδια της κίρρωσης, οι ασθενείς μπορεί να κιτρινίσουν (ίκτερος), να διογκωθούν με υγρά και να έχουν υπνηλία και σύγχυση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς, που συνήθως οδηγεί στο θάνατο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν τακτικά περισσότερο από το συνιστώμενο όριο αλκοόλ την εβδομάδα (περίπου έξι μπίρες κανονικής περιεκτικότητας 4% ABV ή περίπου έξι κατά μέσο όρο 175 ml ποτήρια κρασί 14% ABV) θα έχουν λιπαρά ήπαρ. 

Τα καλά νέα

Ευτυχώς, υπάρχουν και καλά νέα. Σε άτομα με λιπώδες ήπαρ, μετά από μόλις δύο έως τρεις εβδομάδες διακοπής του αλκοόλ, το συκώτι μπορεί να επουλωθεί και να φαίνεται και να λειτουργεί τόσο καλά όσο καινούριο .

Σε άτομα με φλεγμονή του ήπατος ή ήπιες ουλές, ακόμη και μέσα σε επτά ημέρες από τη διακοπή του αλκοόλ, υπάρχουν αξιοσημείωτες μειώσεις στο ηπατικό λίπος, φλεγμονή και ουλές.

 Η διακοπή της χρήσης αλκοόλ για αρκετούς μήνες επιτρέπει στο συκώτι να επουλωθεί και να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Σε όσους πίνουν πολύ, με πιο σοβαρές ουλές ή ηπατική ανεπάρκεια, η διακοπή του αλκοόλ για αρκετά χρόνια μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της ηπατικής ανεπάρκειας και του θανάτου.

 Ωστόσο, τα άτομα που πίνουν πολύ μπορεί να είναι σωματικά εξαρτημένα από το αλκοόλ και η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει στέρηση αλκοόλ.

Στην ήπια μορφή του προκαλεί τρέμουλο και εφίδρωση. Αλλά εάν είναι σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, κρίσεις και ακόμη και θάνατο

Άλλα οφέλη

Η διακοπή του ποτού έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στον ύπνο, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αρτηριακή πίεση. Η αποφυγή του αλκοόλ για μεγάλες περιόδους μειώνει επίσης τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου) και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τι μπορείτε να κάνετε για καλύτερη ποιότητα ζωής

Ωστόσο, το αλκοόλ δεν είναι η μόνη αιτία κακής υγείας. Το να το εγκαταλείψετε έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι πανάκεια. Θα πρέπει να θεωρείται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής σωματικής άσκησης.

Το συκώτι έχει μια εκπληκτική δύναμη να επισκευάζεται αφού έχει υποστεί βλάβη. Αλλά δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί ως καινούργιο αν είχε ήδη σοβαρά σημάδια.

Εάν σταματήσετε να πίνετε και έχετε μόνο λιπώδες συκώτι, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στο φυσιολογικό. 

Εάν είχατε ένα ουλωμένο ήπαρ (κίρρωση) για αρχή, η διακοπή του αλκοόλ θα επιτρέψει κάποια επούλωση και βελτιωμένη λειτουργία, αλλά δεν θα μπορέσει να αναιρέσει τη βλάβη που έχει υποστεί.

Εάν θέλετε να φροντίζετε το συκώτι σας, πίνετε με μέτρο δηλαδή μείνετε δύο έως τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα χωρίς αλκοόλ. 

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να βασιστείτε στη μαγική αυτοθεραπευτική δύναμη του ήπατος για να παραμείνετε υγιείς.

Πηγή: theconversation.com

Διαβάστε επίσης:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κέρδισε Gold Βραβείο στα Event Awards 2023 τραβώντας… κουπί με την Τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Καρκίνος του δέρματος: Ποιοι ιοί ευθύνονται –Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε

Τι θα συζητήσει σήμερα ο υπουργός Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:06