search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 23:00
MENU CLOSE

Οι Χούθι έχουν εμποδίσει 200.000 κοντέινερ να φτάσουν στον Πειραιά -Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις

19.01.2024 16:04
PLOIA2

Μια προειδοποίηση προέβη ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τονίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά αν συνεχιστεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που απειλεί την θαλάσσια σύνδεση Ευρώπης-Ασίας μέσω Σουέζ. Όπως εξήγησε οι Χούθι έχουν ήδη εμποδίσει 200.000 κοντέινερ να φτάσουν στον Πειραιά και εξήγησε ότι αυτό στην πράξη πώς και γιατί αυτό αυξάνει το κόστος των ναύλων.

Αν κρατήσει δύο μήνες η αντιπαράθεση των Χούθι της Υεμένης και της Δύσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με την απειλή για την διεθνή ναυτιλία από πυραυλικές επιθέσεις, στην αγορά θα γίνουν αισθητές οι ελλείψεις και θα υπάρξουν ανατιμήσεις, είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ήδη, «200.000 container δεν έχουν έρθει στον Πειραιά, λόγω του αποκλεισμού» που επιχειρούν οι Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου για τις επιθέσεις κατά πλοίων που σχετίζονται με συμφέροντα κυρίως Ισραήλ, αλλά και ΗΠΑ, Βρετανίας.

«Τα πλοία υποχρεώνονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής. Αυτό σημαίνει 15-20 ημέρες καθυστέρηση … και επιβάρυνση κάθε container με 6.000 δολάρια … υπάρχει και αύξηση ασφαλίστρων», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, γιατί αλλιώς «οι ασφαλιστικές δεν καλύπτουν πια τα καράβια για να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Σουέζ».

Ταυτόχρονα, κατά τον ίδιο, επίκειται το επόμενο διάστημα και αύξηση συνολικά των ναύλων στην ποντοπόρο ναυτιλία, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στη Διώρυγα του Παναμά. Ο τρόπος που λειτουργεί την τρέχουσα περίοδο έχει μειώσει σχεδόν στο μισό την ροή των πλοίων και κάποιες εταιρείες επιλέγουν να κάνουν τον περίπλου της Νοτίου Αμερικής. Αυτή η αύξηση απόστασης σε δύο κύριες γραμμές της παγκόσμιας ναυτιλίας αυξάνει την ζήτηση για πλοία και συνακόλουθα πιέζει ανοδικά τα ναύλα «αν κρατήσει πολύ αυτή η διαδικασία».

Η αύξηση του κόστους ανά container «ήταν 2.000 δολάρια, είναι ήδη 6.000 δολάρια, μπορεί να φτάσει τα 10.000 δολάρια» όπως εξήγησε.

Ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν είναι εμφανείς άμεσα, καθώς στις περισσότερες κατηγορίες εισαγωγών, από τις ηλεκτρικές συσκευές μέχρι την ένδυση-υπόδηση υπάρχουν αποθέματα. «Για 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά αν κρατήσει δύο μήνες, πιθανώς θα έχουμε ελλείψεις και ακριβότερα προϊόντα».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Έτσι εξοπλίζεται η Περιφέρεια εν αναμονή του χιονιά – Στοίχημα να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι

Αλεξανδρούπολη: Πώς απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου για τον 61χρονο που κατέρρευσε στο προαύλιο και περίμενε ασθενοφόρο για 15 λεπτά

Φρεγάτα Ύδρα: Καταγγελίες για κύμα παραιτήσεων στο πλοίο που θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 22:59