search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:07
MENU CLOSE

Η ανδρική εμμηνόπαυση δεν είναι μύθος: Προσέξτε τον τρόπο ζωή σας

24.01.2024 09:50
man_new
pixabay.com

Ακριβώς όπως οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες υφίστανται σημαντικές ορμονικές αλλαγές καθώς μεγαλώνουν, ειδικά στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. 

Η κατανόηση της «ανδρικής εμμηνόπαυσης» είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η τεστοστερόνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών, αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια μειώνεται φυσικά, με την ηλικία. Συγκεκριμένα τα επίπεδα αυτής της σημαντικής ορμόνης, μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται με ρυθμό 1% το χρόνο. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν μείωση έως και 50% στα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τα μέγιστα επίπεδα που είχαν έως και τη δεκαετία των 20 ετών.

Συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 άνδρες άνω των 60 ετών υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 3 στους 10 άνδρες στα 70 και στα 80 τους. 

Συμπτώματα όπως η μειωμένη λίμπιντο, η κόπωση, οι αλλαγές στη διάθεση, η στυτική δυσλειτουργία και οι σωματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής όπως αναφέρει ο Δρ Jamin Brahmbhatt  ουρολόγος- ρομποτικός χειρουργός στο Orlando Health και πρώην πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας της Φλόριντα.

Οι ειδικοί συστήνουν σε άνδρες άνω των 40 ετών που έχουν συμπτώματα, όπως χαμηλή ενέργεια ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, να ελέγξουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 5% περίπου των ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Νέας Αγγλίας . Αυτός ο χαμηλός αριθμός οφείλεται κυρίως στο ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν κάνουν ετήσιους προληπτικούς ελέγχους, κάτι που οδηγεί σε υποθεραπεία και υποδιάγνωση βασικών συνθηκών υγείας.

Θεραπείες

Η θεραπεία για χαμηλή τεστοστερόνη, γνωστή και ως θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, ή TRT, έχει ως στόχο να βελτιώσει συμπτώματα όπως χαμηλή λίμπιντο, κόπωση και μειωμένη μυϊκή μάζα. 

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Τοπικά τζελ και κρέμες εφαρμόζονται στο δέρμα, διασφαλίζοντας σταθερά επίπεδα ορμονών, αλλά απαιτούν προσοχή. 
  • Οι ενέσεις τεστοστερόνης, που χορηγούνται κάθε λίγες εβδομάδες, είναι αποτελεσματικές αλλά μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών. 
  • Τα έμπλαστρα παρέχουν μια ημερήσια, σταθερή δόση και αποτελούν εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν να μην χρησιμοποιούν τζελ ή ενέσεις. 
  • Τα σφαιρίδια τεστοστερόνης, εμφυτευμένα κάτω από το δέρμα, προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη λύση, απελευθερώνοντας σταθερές δόσεις για αρκετούς μήνες. 
  • Νέα από του στόματος φάρμακα τεστοστερόνης έχουν επίσης εισέλθει πρόσφατα στην αγορά ως επιλογή για TRT.

Η επιλογή του σωστού τύπου TRT περιλαμβάνει την εξέταση των ατομικών προτιμήσεων, του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής και θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό.

Επίσης  η ιατρική επίβλεψη είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της TRT για την προσαρμογή των δόσεων και την παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακμή, άπνοια ύπνου, θρόμβους αίματος και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σημειώνεται ότι οι  άνδρες με ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή του μαστού συνήθως συνιστώνται έναντι της TRT.

Πέρα από τις ορμόνες: Τι μπορείτε να κάνετε

Η θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης δεν αφορά μόνο την ορμονοθεραπεία. Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή τεστοστερόνη και η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο καλός ύπνος δεν είναι μόνο καλά για το σώμα σας. Αυτές οι συνήθειες βοηθούν επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης. Αγκαλιάστε το 2024 με δέσμευση όχι μόνο στους στόχους της φυσικής σας κατάστασης αλλά και σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ευημερία σας που μπορεί να ξεκινήσει με τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών σας.

Πηγή: edition.cnn.com

Διαβάστε επίσης:

Τελικά πρέπει να πίνουμε νερό με το φαγητό;

Πίνεις ενεργειακά ποτά; Τι προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσει στον ύπνο

SOS από ΠΟΥ για το «τσουνάμι» της ιλαράς στην Ευρώπη – Από 941 κρούσματα το 2022, πάνω από 30.000 το 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09