search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Δίκη για το Μάτι: Η περιοχή είχε στενά δρομάκια, σαν μονοπάτια, είπε ο Ηλίας Ψινάκης – Αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

26.01.2024 17:54
4695966

Η ώρα της απολογίας ήρθε για τον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, με την οποία συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την προστασία της περιοχής και δήλωσε αναρμόδιος για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.

Ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα ξεκίνησε την απολογία του αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς. «Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα», είπε ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε πως όταν ανέλαβε τα ηνία του Δήμου, «ήταν χωρίς υπηρεσίες, επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό αρχείο».

Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, όπως είπε βρισκόταν μεσοπέλαγα και ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Δήμου για τη φωτιά. Λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε στον Δήμο τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας και αντίκρισε μία «τραγική κατάσταση».

Υποστήριξε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να καθαρίσει τα δέντρα, καθώς το Δασαρχείο δεν επέτρεπε την κοπή πεύκων. «Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητούσαν να κόψει ο Δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε ούτε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο. Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε», είπε στην απολογία του.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, ο Ηλίας Ψινάκης υποστήριξε ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου και πως δεν έλαβε καμία σχετική εισήγηση: «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια, επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα. Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε».

Οι απαντήσεις του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα αναφορικά με τους καθαρισμούς οικοπέδων και δέντρων στο Μάτι, προκάλεσαν την αντίδραση συγγενών θυμάτων.

Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;

Η.Ψινάκης: Βεβαίως. Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική η περιοχή. Εκτός από το κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι. Το φοβόμασταν πάντα αυτό.

Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!

Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;

Η.Ψινάκης: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.

Ακολούθησε η απολογία του Βάϊου Θανασιά, αντιδημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος επισήμανε πως ο Δήμος εκείνη την ημέρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς. «Από την αρχή έχω εκφράσει τη λύπη μου στα θύματα και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειές της» είπε ο κ. Θανασιάς και σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε: «Ενημέρωσα άμεσα το 199 για την ύπαρξη φωτιάς κοντά στο Δήμο Μαραθώνα. Ζήτησα ενισχύσεις. Είπα να έρθουν από το Νέο Βουτζά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ότι ξέσπασε και στο Δήμο μας φωτιά. Επιχειρούσαμε να συντονίσουμε μια κατάσταση κινούμενοι στα τυφλά. Οι καπνοί θύμιζαν ταινία τρόμου, ήταν οι πιο μεγάλες φλόγες που είχα δει στη ζωή μου».

Η απολογία του κ. Θανασιά θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: Τα 11 ανεξιχνίαστα λεπτά του κρεοπώλη, οι αντιφάσεις και τα νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα – Το Σάββατο η κηδεία του Μπάμπη

Γάμος ομοφύλων: Συγκλονίζει η απάντηση ψυχολόγου στις μεσαιωνικές θέσεις της εκκλησίας

Προκλητικός ο Κούγιας: Δεν ήταν άτυχη η Τζωρτζίνα, αλλά η Πισπιρίγκου που κληρώθηκαν αυτή η εισαγγελέας και αυτή η πρόεδρος στη δίκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09