search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:48
MENU CLOSE

Θαλασσαιμικοί: Έκκληση για αίμα ενόψει του χιονιά – Έχουν «στεγνώσει» οι Αιμοδοσίες

27.01.2024 09:05
aimodosia

Έκκληση για αίμα ενόψει του χιονιά απευθύνουν οι ασθενείς με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και δρεπανοκυτταρική αναιμία, επισημαίνοντας πως οι αιμοδοσίες έχουν «στεγνώσει».

«Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο οι ιώσεις. Αλλά από την άλλη κάθε φορά θα έχουμε και μια δικαιολογία να λέμε», τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr η Βάνα Μυρίλλα, Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Στις ελλείψεις που παρατηρούνται από τις γιορτές και μετά σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι ιώσεις, η γρίπη και ο κορωνοϊός κλπ. Έπαιξαν ρόλο και οι διακοπές των Χριστουγέννων γιατί λείπει ο κόσμος και προσωπικό δεν υπάρχει να βγει για αιμοληψίες ή για να λειτουργήσει τις αίθουσες αιμοληψιών. Από τις 2 Γενάρη και μετά δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και δεν θα εξομαλυνθεί όσο συνεχίζονται οι ιώσεις και το κρύο. Αρχίζουν και τα χιόνια στην Αττική και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο» προσθέτει.

Ασθενείς με μηδέν αρνητικό παίρνουν χρόνια λιγότερο αίμα

Οι υπομεταγγίσεις των ασθενών λόγω ελλείψεων αίματος είναι πάγια πρακτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Βάνα Μυρίλλα.

«Όσοι ασθενείς είναι μηδέν αρνητικό παίρνουν μία φιάλη αίμα εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια, αντί για δύο. Και τώρα που υπάρχουν ελλείψεις, έχουν αναβολές πολλές φορές στις μεταγγίσεις τους. Όσοι είναι μηδέν θετικό ή Β θετικό επίσης, σπάνια παίρνουν δύο φιάλες. Οι περισσότεροι παίρνουν μία φιάλη ανά μετάγγιση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους πάσχοντες ελλείψεις αίματος καταγράφουν οι αιμοδοσίες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Το θέμα είναι πως αν δεν φτιάξουν την Κεντρική Διαχείριση Αίματος τίποτα δεν γίνεται», καταλήγει η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

Διαβάστε επίσης:

Λεωφόρος Μεσογείων: Αυτοκίνητο έκανε τετακέ και χτύπησε σε κολόνα – Τροχαίο και στη λεωφόρο Συγγρού

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με χιόνια και στην Αττική – 6 βαθμούς κάτω ο υδράργυρος την Κυριακή

Δολοφονία στη Χαλκίδα: «Τον μαχαίρωνε με μανία, τον κλώτσησε όταν σταμάτησε να κινείται» λέει αυτόπτης μάρτυρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:47