search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:21
MENU CLOSE

Κατσαμάκι με αρωματικές γαρίδες, μαγειρεμένες σε σάλτσα σκόρδου και κρασιού

30.01.2024 06:15
cbba09b5-0c2b-4d3f-be5d-824a9c70b954-prawn-bacon-spring-onion-and-polenta

Ένα πιάτο της φτωχικής κουζίνας, καθώς το κατσαμάκι (ο χυλός από βρασμένο καλαμποκάλευρο δηλαδή) αποτελούσε το απλό και καθημερινό φαγητό των ανθρώπων από την αρχαιότητα. Οι γαρίδες μαγειρεμένες σε λευκό κρασί και σάλτσα σκόρδου, ανεβάζουν το επίπεδο της συνταγής, σε εστιατορικό και προσφέρουν στο ταπεινό κατσαμάκι την πολυτέλεια που του αξίζει.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το κατσαμάκι
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
4 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
Αλατοπίπερο κατά βούληση


Για τις γαρίδες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπούκοβο
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
450 γραμμάρια γαρίδες, μεγάλες, αποφλοιωμένες και καθαρισμένες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό από ½ λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε το κατσαμάκι. Φέρτε σε βρασμό το νερό σε μια κατσαρόλα και ρίξτε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάλτε βροχηδόν το καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει αλλά να μην σφίξει πολύ, ούτε και να είναι νερουλό. Θα πρέπει να έχει μια σύσταση σαν κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίστε με λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι ή τριμμένο τυρί, αν επιθυμείτε και διατηρήστε το ζεστό.

2.Ετοιμάστε τις γαρίδες. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το σκόρδο και τις νιφάδες μπούκοβου και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει λίγο το σκόρδο και να μυρίσει αλλά να μην ροδίσει.

3.Δυναμώστε τη φωτιά, ρίξτε το κρασί και το νερό και πασπαλίστε με το αλάτι. Σιγοβράστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά περίπου στο μισό. Βάλτε και τις γαρίδες σε μια στρώση, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Γυρίστε τις και συνεχίστε από την άλλη μεριά για 1 λεπτό ακόμα. Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και περιχύστε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε, αφήστε τις γαρίδες για 1 ακόμα λεπτό, ρίξτε το βούτυρο και αποσύρετε.

4.Σερβίρετε στα πιάτα με λίγο από το ζεστό κατσαμάκι σαν βάση, μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του τηγανιού και τις γαρίδες από πάνω και απολαύστε!!!

Συμβουλή
Μπορείτε να ετοιμάσετε το κατσαμάκι ή την πολέντα στο φούρνο, γλυτώνοντας έτσι τη διαδικασία του ανακατέματος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C, τοποθετήστε όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι ή βούτυρο) ανακατεμένα μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι και ψήστε για 50 λεπτά. Αποσύρετε, ανακατέψτε δυνατά μέχρι να γίνει λείο το μίγμα, αν χρειάζεται ψήστε για 10 επιπλέον λεπτά, περιχύστε με το βούτυρο, ανακατέψτε ξανά και μεταφέρετέ το στο σβηστό φούρνο, για να διατηρηθεί ζεστό.

Διαβάστε επίσης:

Πίτα σιροπιαστή, γεμιστή με λουκούμια και καρυδόψιχα

Χοιρινά φιλετάκια με κονιάκ και πιπεράτη σάλτσα

Μηλόπιτα Νορμανδίας με ένα συστατικό έκπληξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 10:21