search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:40
MENU CLOSE

Προ των πυλών της ύφεσης η στάσιμη ευρωζώνη – Προς εκτροχιασμό η… ατμομηχανή της Ευρώπης

30.01.2024 17:31
yfesi-12

Η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους καθώς επεκτείνεται η κακή πορεία ενός μπλοκ που το «χτυπούν» οι πόλεμοι, ο πληθωρισμός και η αποδυνάμωση των εξαγωγικών αγορών.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έπειτα από 0% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+0,8%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (+0,6%), το Βέλγιο και τη Λετονία (και οι δύο +0,4%) . Μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-0,7%), τη Γερμανία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για έξι χώρες και αρνητικοί για πέντε.

Σύμφωνα με το Politico, η κακή επίδοση οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, η οποία επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, αν και απέφυγε τη συρρίκνωση επειδή οι εισαγωγές μειώθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές. Η αδυναμία στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αντισταθμίστηκε εν μέρει από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, τόσο από την Ισπανία όσο και από την Ιταλία.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ευρωζώνη απέφυγε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, ωστόσο, σημασία έχει ότι το μπλοκ δεν έχει καμία ουσιαστική ανάπτυξη από τα μέσα του 2022.

«Το να φλυαρούμε με χαρά για τα δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης δεν είναι χρήσιμο για κανέναν», δήλωσε ο Paul Donovan, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Wealth Management. «Η διαφορά μεταξύ -0,1% ανάπτυξης και μηδενικής ανάπτυξης δεν έχει νόημα σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο ή ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική απάντηση».

Διαβάστε επίσης:

Νέο 10ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές

Παγκρήτια Τράπεζα: Δυναμική επέκταση στο Factoring, με την ίδρυση θυγατρικής

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Ιανουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000€

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09