search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:06
MENU CLOSE

Δραματικές ώρες στη Χιλή: Τουλάχιστον 64 νεκροί από τις πυρκαγιές – Απανθρακωμένες ολόκληρες γειτονιές (Videos & Photos)

04.02.2024 21:24
fotia xili

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν την περιφέρεια του Βαλπαραΐσο στην κεντρική Χιλή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς, διευκρινίζοντας ότι ο νέος απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

«Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν 64 νεκροί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος από την πόλη Κιλπουέ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Βίνια ντελ Μαρ, γειτονιές της οποίας απανθρακώθηκαν.

Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βιώνουμε μετά τον σεισμό του 2010», δήλωσε ο Μπόριτς, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, με περισσότερους από 500 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Ο πρόεδρος Μπόριτς έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να διατεθούν «όλα τα απαραίτητα μέσα», μπροστά την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Βροχή καιόμενης στάχτης»

«Λάβαμε επείγουσα προειδοποίηση στα κινητά κι άρχισε να πέφτει βροχή καιόμενης στάχτης», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα η Ιβόν Γκουσμάν τηλεφωνικά.

Η 63χρονη, που εγκατέλειψε το σπίτι της στην Κιλπουέ, πόλη 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαντιάγο, αποκλείστηκε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητό της μαζί με την 90χρονη πεθερά της, όπως και μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Από την Τετάρτη, η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 40° Κελσίου στην κεντρική Χιλή και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Αυτά τα επεισόδια είναι ολοένα περισσότερο επαναλαμβανόμενα, γι’ αυτό βλέπουμε κάθε χρόνο ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών», τόνισε στο παράρτημα του CNN στη Χιλή ο Πάμπλο Λόμπος, αρμόδιος για την προστασία από τις πυρκαγιές στην υπηρεσία δασών της χώρας (CONAF).

Ο καύσωνας χαρακτηρίζεται συνέπεια του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που πλήττει το τρέχον διάστημα τον νότιο κώνο της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω θερινής περιόδου, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές που επιτείνει η κλιματική αλλαγή.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Χιλή τη θερινή περίοδο στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους, και τότε εν μέσω κύματος καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Μετά τη Χιλή και την Κολομβία, κύματα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης:

Σινεμά – «Bob Marley One Love»: Ο μύθος της ρέγκε για την ημέρα των ερωτευμένων

Ισραήλ: Υπουργός καταγγέλλει έλλειψη υποστήριξης από τις ΗΠΑ – «Θα ήταν διαφορετικά με τον Τραμπ στην εξουσία»

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά το χειρουργείο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:06