search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:11
MENU CLOSE

Αγρότες: Ώρα αποφάσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Τα μηνύματα της κυβέρνησης

05.02.2024 16:04
agrotes trikala 987- new

Κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς στην πανελλαδική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον και τις μορφές της διαμαρτυρίας τους.

Την ίδια ώρα, με δύο σκληρές προτάσεις, η μία να πάνε τρακτέρ στην Αθήνα για αποκλεισμό της Βουλής και η δεύτερη να κλείσουν συντονισμένα Εθνικές Οδοί, συσκέπτονται το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων ενόψει της αυριανής Πανελλαδικής σύσκεψης.

Πάγια αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές, που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ειδικά για τον κανονισμό, είναι γνωστό ότι στην προμετωπίδα των αιτημάτων αποτελεί η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης κάλυψης στο 100% για τις ζημιές που προκαλούνται από κάθε φυσικό αίτιο. 

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει έχουν κατακλύσει την πόλη, όπου συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ΕΡΤ «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ.

Χαλκιδική: Φραγμός στην Εθνική Θεσσαλονίκης – Μουδανιών από την αστυνομία

Στο μπλόκο τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κασσάνδρας, στο ύψος των Νέων Μουδανιών επιστρέφουν οι αγρότες που εμποδίστηκαν από κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος του Λακκώματος, στην προσπάθειά τους να φτάσουν με περίπου 40 τρακτέρ, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Βασικό πρόβλημα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι η ακαρπία στην ελιά με τη ζημιά που έχουν υποστεί να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου επισκέφθηκε την Χαλκιδική και είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα του πράσινου “χρυσού”. Περιμένουμε την προεκλογική του δήλωση να την κάνει πραγματικότητα» δήλωσε στο Κόκκινο ο Χρήστος Τσιπέλης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ορμύλιας.

«Εμείς θέλαμε να παραδώσουμε τα αιτήματα μας στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ, κάτι που δεν μας επιτρέπει η κυβέρνηση» σημείωσε σχετικά με τον αστυνομικό φραγμό.

Οι αγρότες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον υφυπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες ότι αρνήθηκε να συναντήσει έστω και αντιπροσωπεία τους, η οποία ήθελε να τους παραδώσει ψήφισμα.

«Εκλαμβάνουμε ως άρνηση του υπουργού να μας δεχτεί την απόρριψη του αιτήματός μας να φτάσουμε με τα τρακτέρ μας στη Θέρμη. Αντιλαμβανόμαστε την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των έργων του fly over. Γι’ αυτό προτείναμε να μην μπουν τα τρακτέρ στην πόλη και να φτάσει στο υπουργείο αντιπροσωπεία μας με ΙΧ. Δυστυχώς, ούτε αυτό το αίτημα έγινε δεκτό. Γυρίζουμε στο μπλόκο μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής Θανάσης Χαλάτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Λάκκωμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να μπουν στην πόλη. Μάλισταν επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο της ΕΛΑΣ μέσα από τα χωράφια.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών για να περικυκλώσουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής από το 2021 αγωνίζονται για να αποζημιωθεί η ακαρπία στην ελιά ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο. Όπως λένε, η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνεται η ακαρπία της ελιάς σε προανθικό στάδιο.

Οι αγρότες της περιοχής είχαν αποκλείσει χτες με περίπου 120 τρακτέρ για περίπου δέκα ώρες τον κόμβο των Μουδανιών.

Μαρινάκης: Στηρίζουμε τους αγρότες, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας»  δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι «οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα». 

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν λόγω των κινητοποιήσεων και ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία πάντοτε όμως με ρεαλισμό και αυτό που λέει γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει πράξη».

Απαντώντας για το εάν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες απάντησε ότι«δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, όμως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ανοίγει «τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις».

Και διευκρίνισε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα «έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες».

Σκυλακάκης: Άμεσα θα οφεληθούν οι αγρότες από τα μέτρα για το ρεύμα

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλές παρεμβάσεις και ότι ο αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα.

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης εξηγώντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης είπε ότι στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται: 

  • Μείον 10% στο αγροτικό ρεύμα 
  • Ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών που έχουν οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται οι αγρότες και φτάνουν τα 87 εκατομ. ευρώ όπου στη μεν Θεσσαλία θα δοθούν 8 εκατομ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ΟΕΒ εκεί θα περάσουν στον οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ρύθμιση των χρεών τους με το κράτος να πληρώνει το 75% των χρεών ενώ παράλληλα στους υπολοίπους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων θα γίνει ρύθμιση δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο, που θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Το πρόγραμμα «Απόλλων» με το οποίο θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών ώστε να δοθεί αποκλειστικά ρεύμα στους οργανισμούς αυτούς, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση με χαμηλότερη τιμή
  • Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε σχέση με τους συνεργατικούς οργανισμούς και τους αγρότες που έχουν συμβολαιακή γεωργία όπου επίσης θα υπάρχει μία μακροχρόνια σύμβαση από τους παρόχους, πιθανότατα τη ΔΕΗ ώστε μέσω φωτοβολταϊκών και μπαταρίας που θα επιδοτηθούν από το κράτος να έχουν επί δεκαετία ρεύμα 30% κάτω

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι από το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα ωφεληθούν άμεσα οι αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΜΕ: Το χιουμοριστικό σποτ του στο TikTok για την ακρίβεια – «Με ένα Άρλεκιν ξεχνιέσαι» (video)

Μποτιλιάρισμα στην Αττική οδό λόγω τροχαίου

Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31