search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:56
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κουμουνδούρου η εκδήλωση των «τριών» – Κατευναστικές κινήσεις Τεμπονέρα, τι θα πει η Αχτσιόγλου

13.02.2024 06:41
syriza new

Να συντηρήσει ρυθμούς εξωστρέφειας επιχειρεί η Κουμουνδούρου ανεβάζοντας το αγροτικό με την κατάθεση 4 τροπολογιών εν όψει της συνάντησης εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, έχει ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο και στην επίμαχη εκδήλωση Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη – Αχτσιόγλου με ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για το αν θα υπάρξουν παρουσίες με νόημα. Είναι γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου όσο και Χαριλάου Τρικούπη, έχει διαμορφωθεί κλίμα δυσαρέσκειας και καχυποψίας, για την συμμετοχή των Δ. Τεμπονέρα και Μ. Χριστουδουλάκη αντιστοίχως, στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με ομιλητές τους ίδιους και την Έφη Αχτσιόγλου (Θέατρο Αλφα, 18:00 – συντονίζει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Δημήτρης Τερζής).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με φόντο την συζήτηση που έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο για την ανάγκη της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυριαρχίας Μητσοτάκη.

Ο τίτλος της εκδήλωσης, «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» εκλαμβάνεται ως άκομψος, καθώς θεωρείται πως υπονοεί ότι η απάντηση δεν είναι ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης, κι αυτό λίγους μήνες πριν την κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών. Θεωρούν λοιπόν, στο εσωτερικό των δύο κομμάτων ότι εκφράζεται αμφισβήτηση έναντι της ηγεσίας. 

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινο πανί» είναι και η κοινή παρουσία του Διονύση Τεμπονέρα, με την «αποστάτρια» Έφη Αχτσιόγλου καθώς θεωρείται ότι νομιμοποιεί τις «υποκλοπές εδρών» του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Αριστερά.

Μετά από τις επικρίσεις που έχουν δεχτεί από τα κόμματά τους  – με αιχμές περί «προσωπικών στρατηγικών»«δελφίνων», κλπ – οι Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης, προκειμένου να απαντήσουν στην κριτική και να κατευνάσουν το κλίμα, έχουν προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται για κίνηση που δηλώνει αμφισβήτηση των ηγεσιών τους.

Τεμπονέρας: Δεν υπάρχει αμφισβήτηση

Χαρακτηριστικά, χθες από το περιβάλλον Τεμπονέρα, διεμήνυαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το σπίτι μας» δηλώνοντας επιπλέον κατηγορηματικά πως είναι «μακριά από εμάς και από τον Διονύση Τεμπονέρα, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού».  «Ανταποκρινόμαστε συλλογικά στο αίτημα της κοινωνίας για συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε διασπαστικές κινήσεις». Και πρόσθεταν «Είναι πλέον στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιδιώκουν συνθέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο να φανεί φως στον ορίζοντα, με δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου. Προχωράμε όλοι μαζί μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις και εσωστρέφειες για τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη έργα και της  ημέρες της κυβέρνησης της Δεξιάς».

Αντιστοίχως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες έχει δηλώσει μεταξύ άλλων «αταλάντευτα στρατευµένος στην προσπάθεια της παράταξης να ανακτήσει τους χαµένους της συσχετισµούς και την κυβερνητική της προοπτική».

Αιχμές για face control από τα «κεντρικά»

Πάντως, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Διονύση Τεμπονέρα άφηναν αιχμές κατά της Κουμουνδούρου για άσκηση πιέσεων σε πρόσωπα προκειμένου να μην παραστούν στην εκδήλωση.

Από την πλευρά διοργανωτών και συμμετεχόντων στην εκδήλωση εκπέμπεται κλίμα αισιοδοξίας για την προσέλευση, τόσο σε επίπεδο εκπροσώπων φορέων, αυτοδιοικητικών στελεχών, κλπ. όσο και απλών πολιτών. Πάντως μοιάζει δύσκολο να υπάρξει παρουσία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ή του ΠΑΣΟΚ). 

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Τι θα πει η Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στο πάνελ γίνεται «συντεταγμένα» και εκφράζει συνολικά το νέο σχήμα που δηλώνει «ανοιχτό στον διάλογο».

«Θέλουμε», λένε αρμόδιες πηγές, «να οικοδομηθεί μια κοινωνική συμμαχία όλων όσοι σήμερα ασφυκτιούν από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Το ζητούμενο είναι με ποια στρατηγική θα μπορέσουν να εκφραστούν κυρίαρχα πολιτικά».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου «θα τεθούν οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής».

4 τροπολογίες για τους αγρότες

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά επιχειρεί να ανεβάσει το αγροτικό, καταθέτοντας 4 τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των παρεμβάσεων Κασσελάκη το Σαββατοκύριακο, εν όψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Οι τροπολογίες αφορούν το αγροτικό ρεύμα, την «κάρτα πετρελαίου» του αγρότη, την εισαγωγή πλαφόν στο κέρδος για τα αγροεφόδια, πρόβλεψη για αποζημιώσεις στο 100% και διμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

Οι 8 του Think tank για την Έρευνα

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το 2ο think tank, αυτό για την Έρευνα, με φόντο τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. «Θέλουμε μια χώρα που να κοιτάει στο αύριο» ανέφερε, και «απαραίτητο συμπλήρωμα λοιπόν της Δημόσιας Παιδείας, η Έρευνα στα Δημόσια Πανεπιστήμια». Το έργο που αναλαμβάνουν οι 8 επιστήμονες που θα στελεχών το think tank είναι η διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος ως προς την Έρευνα και την Τεχνολογία. Συγκεκριμένα είναι οι: Ελένη Χατζηχρήστου, αστροφυσικός, Χάρης Αναστόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μανόλης Μικράκης, Επίκουρος Kαθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ΕΜΠ, Δημήτρης Πινότσης, θεωρητικός νευροεπιστήμονας, Γιώργος Πλουμπίδης, Καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο UCL. Νικόλαος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Αλέξανδρος Τσομπανίδης, με διδακτορικό στην Ψυχιατρική, Γεώργιος Χαλκιαδάκης αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, με Διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών. 

Διαβάστε επίσης

Μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου θέλει ο Ανδρουλάκης

Γλυφάδα: Τι όπλισε το χέρι του μακελάρη, όλο το παρασκήνιο – Καρέ-καρέ οι κινήσεις του στη ναυτιλιακή

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία με πρωτοβουλία Λινού για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παρένθετη κύηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:54