search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:14
MENU CLOSE

Ο συλλέκτης που απειλεί να καταστρέψει ανεκτίμητα έργα τέχνης αν απειληθεί η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ

14.02.2024 14:32
Andrei Molodkin
Credits: Far Out / YouTube Still

Ένας καλλιτέχνης και συλλέκτης έργων τέχνης απειλεί να καταστρέψει εμβληματικούς πίνακες του Πικάσο, του Ρέμπραντ και του Άντι Γουόρχολ, με οξύ, σε περίπτωση που ο Τζούλιαν Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή.

Ο Αντρέι Μολόντκιν λέει πως έχει τοποθετήσει 16 έργα τέχνης, συνολικής αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα τεράστιο χρηματοκιβώτιο στο οποίο έχει τοποθετήσει «εξαιρετικά διαβρωτική» ουσία για να τα καταστρέψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Ασάνζ.

Το πρότζεκτ «Ο Διακόπτης του Νεκρού»

Μέσα σε αυτό το χρηματοκιβώτιο βρίσκονται συσκευασμένα τα έργα τέχνης και μία αντλία που συνδέεται με δύο λευκά βαρέλια- το ένα με οξύ σε μορφή σκόνης και το άλλο με κάποιο επιταχυντή, που από την χημική αντίδραση παράγεται ουσία ικανή να καταστρέψει ολοσχερώς το περιεχόμενο του κιβωτίου, όπως ισχυρίζεται ο Μολόντκιν.

Photo: Skynews/The Foundry Studio

Το πρότζεκτ, με την ονομασία «Ο Διακόπτης του Νεκρού», υποστηρίζεται από την σύζυγο του Τζούλιαν Ασάντζ, Στέλλα. Ο Τζούλιαν Ασάνζ περιμένει την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες με βάση το Νόμο για Κατασκοπεία.

Ο ιδρυτής των Wikileaks καταζητείται στην Αμερική κατηγορούμενος για συνωμοσία με στόχο την συγκέντρωση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν στην εθνική άμυνα, μετά την δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που αναφέρονται στους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο 52χρονος Τζούλιαν Ασάνζ αρνείται ότι διέπραξε κάποια παρανομία.

Photo: Skynews/The Foundry Studio

Κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου περίπου 5 χρόνια και η τελική ακρόαση της έφεσης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ θα γίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 χρόνων.

Ο δικηγόρος του Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks λέει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο αν απορριφθεί η έφεση κατά της έκδοσής του.

Ο Μολόντκιν δήλωσε στο Sky News ότι «ήρθε η ώρα της καταστροφής», εξηγώντας πως «όταν έχουμε τόσους πολέμους, το να καταστρέφουμε έργα τέχνης είναι περισσότερο ταμπού από το να καταστρέφουμε την ζωή ενός ανθρώπου».

«Αφότου φυλακίστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της ενημέρωσης καταπιέζονται ολοένα και περισσότερο», πρόσθεσε ο καλλιτέχνης και συλλέκτης έργων τέχνης, που απειλεί να καταστρέψει τα έργα που έχει στην κατοχή του για να υπερασπιστεί τον Ασάνζ.

Ο Μολόντκιν, που είναι Ρώσος αντιφρονών, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια συγκεκριμένα έργα τέχνης έχει τοποθετήσει στο χρηματοκιβώτιο, αλλά δήλωσε πως πρόκειται για έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο, ο Ρέμπραντ, ο Γουόρχολ, ο Γιάννης Κουνέλης, η Σάρα Λούκας και άλλοι.

Photo: Skynews/The Foundry Studio

«Πιστεύω ότι αν κάτι συμβεί και εξαλείψουμε μερικά έργα τέχνης, θα εξαλειφθούν από την ιστορία και κανένας δεν θα γνωρίζει ποια έργα ήταν. Έχουμε ντοκουμέντα και τα έχουμε φωτογραφήσει όλα», δήλωσε στο Skynews ο Μολόντκιν.

Το χρηματοκιβώτιο θα κλειδωθεί την Παρασκευή και βρίσκεται στο στούντιο του Μολόντκιν στη νότια Γαλλία, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Αν ο Ασάνζ αφεθεί ελεύθερος, τα έργα τέχνης θα επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες, ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα συγκινηθεί» αν καταστραφούν, γιατί «η ελευθερία είναι πιο σημαντική».

Πως συγκέντρωσε τα έργα τέχνης ο Μολόντκιν

Ο Τζιανπάολο Αμπόντιο, ιδιοκτήτης γκαλερί στο Μιλάνο, δήλωσε ότι ο ίδιος έδωσε στον Μολόντκιν ένα έργο του Πικάσο για να το τοποθετήσει στο χρηματοκιβώτιο και υπέγραψε ιδιωτική συμφωνία που τον δεσμεύει να μην αποκαλύψει ποιο έργο είναι αυτό.

Όταν ο Μολόντκιν τον πλησίασε για πρώτη φορά και τον ενημέρωσε για το πρότζεκτ «Ο Διακόπτης του Νεκρού», ο Αμπόντιο απάντησε αρνητικά, αλλά στη συνέχεια πείστηκε από τον Ρώσο, τον οποίον γνωρίζει από το 2008.

«Με έφερε κοντά στην ιδέα ότι είναι πιο λογικό για τον κόσμο να έχει έναν Ασάνζ, απ΄ ό, τι άλλον έναν Πικάσο, γι αυτό αποφάσισα να δεχτώ», είπε στο Skynews ο Τζιανπάολο Αμπόντιο, προσθέτοντας: «Ας πούμε ότι είμαι αισιόδοξος και τον δάνεισα. Αν αφεθεί ελεύθερος ο Ασάνζ, θα μου επιστραφεί».

Ο καλλιτέχνης Φράνκο Β, δήλωσε επίσης ότι κι εκείνος έδωσε ένα έργο που είχε στην κατοχή του για να τοποθετηθεί στο χρηματοκιβώτιο. «Είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι, ένα από τα καλύτερά μου», δήλωσε στο Skynews.

«Δεν δώρισα κάτι που βρήκα σε μια γωνιά στο στούντιό μου. Δώρισα ένα έργο τέχνης που το αγαπώ πολύ, που αναφέρεται στην ελευθερία και την λογοκρισία. Είναι σημαντικό. Είναι μια μικρή χειρονομία που συνδέεται με αυτά που έκανε ο Ασάνζ και με αυτά που περνάει», δήλωσε ο Φράνκο Β.

Ποιος είναι ο Αντρέι Μολόντκιν

Ο Αντρέι Μολόντκιν βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας πέρυσι, όταν πούλησε αντίτυπα των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι, στα οποία είχε ρίξει αίμα.

Νωρίτερα ο καλλιτέχνης είχε προβάλλει την εικόνα ενός αγάλματος που ήταν σκεπασμένο με αίμα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα αναφέρει ο πρίγκιπας Χάρι στα απομνημονεύματά του, για τις δολοφονίες ανθρώπων στο Αφγανιστάν.

Όταν διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο Μολόντκιν παρουσίασε ένα αντίγραφο του κυπέλλου που γέμιζε με αργό πετρέλαιο. Το συγκεκριμένο έργο είχε την συμβολική τιμή των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που δόθηκαν για δωροδοκίες αξιωματούχων της FIFA.

Στην 77η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες ο Μολόντκιν παρουσίασε ένα αντίγραφο του Λευκού Οίκου, που έλεγε ότι περιέχει ραδιενεργό αίμα από άτομα που έχουν γεννηθεί στο Ναγκασάκι.

Το 2022 παρουσίασε ένα γυάλινο πίνακα με τη μορφή του Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν ματωμένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ρωσία. Η εικόνα του έργου αυτού μεταδόθηκε live σε ένα σημείο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθούσε την παρέλαση για την ρωσική Ημέρα της Νίκης.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πούτιν προσέφερε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Βαλτική: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη – Πώς κυνηγούσαν οι άνθρωποι την εποχή του Λίθου (Photos)

Αυστραλία: Ένας νεκρός και 285.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα εξαιτίας κακοκαιρίας και πυρκαγιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:14