search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Έκκληση ΙΣΑ στους γονείς για τα strep – test: Μην τα κάνετε μόνοι σας

15.02.2024 21:21
paidi_puretos
pixabay

Την προσοχή των γονιών στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου από την οποία έχουν καταλήξει 11 παιδιά στη χώρα, συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο ΙΣΑ παράλληλα προειδοποίησε ότι οι τα strep test (στρεπ-τεστ) πρέπει να γίνονται από τους κατάλληλους επαγγελματίες και καθώς οι γονείς δεν έχουν την κατάλληλοι εκπαίδευση.

Η σχετική ανακοίνωση ο ΙΣΑ ήρθε μετά από ενημέρωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδιάτρων ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνει το φαινόμενο πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει, προσθέτοντας ότι στα τεστ αυτά υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. Επιπρόσθετα στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει στρεπ-τεστ το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Πότε πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στον γιατρό

Οι ΙΣΑ επισημαίνει παράλληλα ότι μόνο ο γιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Ο γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ. Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση. Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 40 θάνατοι, 34 διασωληνωμένοι – Ακόμα 8 θάνατοι από γρίπη

Ατοπική δερματίτιδα: Από τι άλλο κινδυνεύουν τα παιδιά που εμφανίζουν αυτή τη μορφή εκζέματος

SOS από ECDC: Το υπερμεταδοτικό βακτήριο της κλεμπσιέλλας εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:14