search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:41
MENU CLOSE

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο για την ύπουλη «σιωπηλή» νόσο

16.02.2024 09:27
Καρκίνος του προστάτη: Μην αγνοείτε τα «ύπουλα» πρώιμα συμπτώματα - Media

Καλά νέα για τον καρκίνο του παγκρέατος, την πιο ύπουλη νεοπλασματική νόσο, γιατί δεν έχει συμπτώματα παρά μόνο όταν οι ασθενείς είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι΄αυτό και αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως.

Πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» σε νέο θεραπευτικό σχήμα που πλέον κάνει τους γιατρούς να χαμογελούν αισιόδοξα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση στην επίπτωση του συγκεκριμένου καρκίνου. Λόγω της θέσεως του παγκρέατος, συχνά αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτωματολογία στα αρχικά του στάδια, γι΄αυτό και οι γιατροί τον χαρακτηρίζουν «σιωπηλή νόσο» με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου όταν είναι εντοπισμένος, συνίσταται σε ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και τη χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας.

Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά προχωρημένος ή μετασταστικός, χορηγείται συστηματική χημειοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών αυτών.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας), συνοψίζουν τα δεδομένα μιας καινούριας θεραπευτικής αγωγής που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDAστις 13 Φεβρουαρίου του 2024.

Η λιποσωμική ιρινοτεκάνη (Onivyde) είναι το νέο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που έλαβε έγκριση σε συνδυασμό με την οξαλιπλατίνη, τη φθοριοουρακίλη και τη λευκοβορίνη (NALIRIFOX) για την πρώτη γραμμή θεραπείας μεταστατικής νόσου με βάση τη μελέτη NAPOLI-3.

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριέλαβε 770 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία να αντιμετωπισθούν είτε με τον συνδυασμό λιποσωμικής ιρινοτεκάνης, οξαλιπλατίνης, φθοριοουρακίλης και λευκοβορίνης (NALIRIFOX) είτε με την καθιερωμένη αγωγή γεμσιταβίνης και ναμπ-πακλιταξέλης.

Διαπιστώθηκε ότι ο νέος συνδυασμός NALIRIFOX συνδυάστηκε με αντικειμενική ανταπόκριση σε 42% των ασθενών,  βελτίωσε τη συνολική τους επιβίωση κατά 16% και το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου κατά 30%.

Συμπέρασμα

Με τα νέα δεδομένα, ο συνδυασμός NALIRIFOX θεωρείται η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή πρώτης γραμμής. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτός μελετάται και ως εισαγωγική χημειοθεραπεία σε ασθενείς που είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση ΙΣΑ στους γονείς για τα strep – test: Μην τα κάνετε μόνοι σας

Κορωνοϊός: 40 θάνατοι, 34 διασωληνωμένοι – Ακόμα 8 θάνατοι από γρίπη

Ατοπική δερματίτιδα: Από τι άλλο κινδυνεύουν τα παιδιά που εμφανίζουν αυτή τη μορφή εκζέματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:40