search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:04
MENU CLOSE

Τέχνες και πόλη: Μια βόλτα στην έκθεση του ΕΜΣΤ και ένα γαστρονομικό ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις

17.02.2024 06:00
texnes-poli

Συγγρού Φιξ. Όταν κατεβαίνεις στον σταθμό, βρίσκεσαι στο κέντρο του χάους της πόλης. Περπατώντας στην Καλλιρόης, το κτήριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης σου τραβάει το μάτι, όχι επειδή είναι «φωνακλάδικο» αλλά για το αντίθετο: επειδή είναι ένα απλό επιβλητικό κτήριο που φιλοξενεί τα πιο ευφάνταστα, δημιουργικά έργα που αγγίζουν παιχνιδιάρικα τη σφαίρα του παραλόγου. Έργα με χρώματα, τολμηρά, προβοκατόρικα, σοκαριστικά ή επιβλητικά. Οι όροφοι του Μουσείου διηγούνται διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με διαφορετικά κόνσεπτ.

«Γυναίκες, μαζί». Μια έκθεση που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από έργα γυναικών, της οποίας στόχος είναι να παρουσιάσει και να υπενθυμίσει μ’ έναν ξεκάθαρο και τολμηρό τρόπο την ανάγκη να φωτιστεί η ιστορία της ελληνικής τέχνης, με σκοπό την ανάδειξη των έμφυλων όψεών της που έχουν μείνει στη σκιά. Δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην τέχνη. Στην έκθεση «Γυναίκες, μαζί» παρουσιάζονται συνολικά 49 έργα από 25 καλλιτέχνιδες. Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ρίζες, έζησαν σε διαφορετικούς καιρούς και διαφορετικούς τόπους – οι 10 είναι Ελληνίδες – και όλες έχουν κάτι κοινό: ο κόσμος της Τέχνης, it’s a man’s world…

Η θεματολογία δεν περιορίζεται, δεν είναι ενιαία, όμως ο διάλογος μεταξύ των έργων είναι υπαρκτός. Μέσα από την τέχνη θίγονται θέματα που αφορούν στην ταυτότητα φύλου, θέματα κοινωνικά, πολιτικά και υπαρξιακά. Το σώμα παρουσιάζεται ως θέμα προς διερεύνηση, η σεξουαλικότητα άλλοτε ξεχειλίζει κι άλλοτε υπονοείται, προτάσσεται μια ρηξικέλευθη θεώρηση του σώματός μας στην οικογενειακή, κοινωνική, εργασιακή και προσωπική σφαίρα. «Μολονότι τα περισσότερα από τα έργα δεν εστιάζουν στη γυναικεία συνθήκη αυτή καθαυτή, υπάρχει μια λανθάνουσα προδιάθεση για ζητήματα ισότητας, καταπίεσης και ετερότητας», αναφέρουν οι επιμελήτριες Κατερίνα Γρέγου και Ελένη Κούκου.

Πολλές καλλιτέχνιδες επικεντρώνονται σε θέματα μνήμης, ιστορίας, πολιτισμών, ταυτοτήτων και εστιάζουν στη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας «εντός της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του πάλαι ποτέ Λεβάντε. Πρόκειται για τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία κρύβουν μέσα τους μια πληθώρα αποσιωπημένων ή περιθωριοποιημένων ιστοριών που παρέμειναν εν υπνώσει, στον απόηχο της κατασκευής των νέων εθνικών αφηγήσεων. Η κληρονομιά αυτής της ιστορίας και της τρέχουσας ιστορίας της ίδιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, με τις πλούσιες ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικοπολιτικές αφηγήσεις της, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής νέων αποκτημάτων του ΕΜΣΤ».

Ένας σάτυρος στο Κουκάκι

Μετά την περιήγηση στο Μουσείο περάστε απέναντι τη Συγγρού και λίγο παραπάνω θα βρεθείτε στο Κουκάκι, όπου βρίσκεται το Gallina. Το σήμα του μαγαζιού είναι ένας μικρός, παιχνιδιάρης σάτυρος. Φαγητό και τέχνη συνδυάζονται στο νέο hot εστιατόριο του Φίλιππου Τσαγκρίδη καλύτερα από ποτέ. Άλλωστε, το φαγητό είναι από μόνο του μια τέχνη! Για τον Φίλιππο Τσαγκρίδη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αυτά που πάντοτε πρωταγωνιστούσαν στα insta stories του είναι έργα τέχνης και οι γαστρονομικές του εμπειρίες – είτε είναι σε ταβέρνα είτε σε εστιατόρια Michelin.

Το νέο του εγχείρημα βρίσκεται στο Κουκάκι, Μάρκου Μπότσαρη 49. Το να τρώει κανείς στο Gallina είναι εμπειρία. Είναι ένα μέρος που θα φιλοξενήσει τις συζητήσεις και τα γέλια κάθε παρέας προσφέροντας φαγητό και εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών. Tο φαγητό ενθουσιάζει, η εξυπηρέτηση, η interior διακόσμηση, τα έργα τέχνης, η δομή του χώρου, το μπαρ, είναι στοιχεία που δένουν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ευχάριστο αποτέλεσμα πολυτέλειας χαμηλών τόνων που δεν απασχολεί το μάτι και την προσοχή του πελάτη – η οποία μπορεί να εστιαστεί αποκλειστικά στο φαγητό και τις γεύσεις. «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να έρθει κάποιος με την παρέα του και να περάσει όμορφα, να φάει νόστιμα και να πιει ιδιαίτερα κρασιά. Αυτό είναι στην ουσία, δεν είναι ούτε fine dining ούτε κάτι περίπλοκο ή απόμακρο, το Gallina μπορεί να αγκαλιάσει τους πάντες. Και μπορεί να το κάνει αυτό γιατί ακριβώς κινείται με γνώμονα τη νοστιμιά», μας είπε ο restaurant manager Γιώργος Ζούρος – Ελενίδης.

Η πρωτοτυπία του μαγαζιού βρίσκεται στον συνδυασμό φαγητού και κρασιού. Η δημιουργία της wine list από τον Γιάννη Κουκουτούδη, wine product director, βασίστηκε στην αγάπη για το φυσικό κρασί. Μπορεί κανείς να απολαύσει κρασιά λευκά, κόκκινα ή ροζέ αλλά και επιδόρπια – κρασιά, γεγονός που δίνει ελευθερία και ευελιξία να κινηθείς ακόμα και με ποτήρι και να συνδυάσεις με διαφορετικό κρασί κάθε στάδιο του φαγητού σου. «Δεν είναι κάτι εύκολο ούτε το εγχείρημα της μικρής λίστας (σ.σ.: η μικρή λίστα αναφέρεται στα κρασιά από τη συλλογή του κυρίου Τσαγκρίδη) ούτε της μεγάλης. Αρκεί να έχεις όρεξη να δοκιμάσεις και να γευτείς κάτι καινούργιο – δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρεις στο Gallina» εξηγεί ο κύριος Ζούρος – Ελενίδης.

Τελειώνοντας λοιπόν τη βόλτα μας στα πέριξ του σταθμού Συγγρού Φιξ, είμαστε «γεμάτοι». Η τέχνη και η συζήτηση που την αφορά γύρω από ένα τραπέζι με καλό φαγητό και κρασί, κλείνει την ημέρα με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:04