search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:33
MENU CLOSE

Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών «Athens Eye Bank» στο «Γ. Γεννηματάς» – Στόχος να μειωθεί η λίστα αναμονής (photos)

19.02.2024 16:34
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1 ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΤΙΑ

Μια νέα εποχή ξεκινάει στη χώρα μας για την οφθαλμολογία με την λειτουργία της Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών «Athens Eye Bank» στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Η «Athens Eye Bank», που εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Φεβρουάριου, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, έχει στόχο να ενισχύσει την εγχώρια διαθεσιμότητα και ποιότητα των μοσχευμάτων. Ταυτόχρονα η λειτουργία της θα μειώσει τόσο την πολύμηνη λίστα αναμονής των ασθενών όσο και την εισαγωγή μοσχευμάτων κερατοειδούς από το εξωτερικό.

Η προσπάθεια ίδρυσης της πρώτης Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών στην Αθήνα στην Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, ξεκίνησε το 2021, σε δυσμενείς συνθήκες πανδημίας, με στόχο τη βελτίωση της πορείας των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στη χώρα μας.

Το κοινωφελές αυτό έργο βασίστηκε στις ανάγκες της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας και στην πολυετή κλινική εμπειρία του καθηγητή Οφθαλμολογίας, Γεώργιου Κυμιωνή, Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών. Σημειώνεται ότι ο καθηγητής κ. Κυμιωνής, έχει εκτελέσει ανάλογα καθήκοντα στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα αποτελεί απαραίτητο οργανισμό για τη μελέτη των οφθαλμικών ιστών προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους πριν τη μεταμόσχευση, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπλοκών και των περιστατικών ανεπάρκειας.

Η λειτουργία και ο εξοπλισμός της «Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών» καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου μέσω οικονομικών δωρεών, με κύριο χορηγό το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου), η διαχείριση των οποίων γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα η Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών «Athens Eye Bank» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μονάδα προσφέρει:

– αξιολόγηση και

– επεξεργασία των οφθαλμικών μοσχευμάτων.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της νέας Τράπεζας στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Στη τελετή συμμετείχε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Ν. Αρκαδόπουλος ενισχύοντας την ακαδημαϊκή υποστήριξη και εμπλοκή στο έργο της νέας  πρωτοβουλίας του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τόνισαν τη συνεργασία και τη σημασία της Τράπεζας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Απογευματινά χειρουργεία: Ελεύθερη επιλογή γιατρού, κλινικής και πληρωμή με POS – Από 300 έως 2.000 ευρώ ο τιμοκατάλογος

Τα 5 αντικείμενα μέσα στο σπίτι που χρειάζονται απολύμανση μετά από κρυολόγημα

Μονίμως κουρασμένοι; Πέντε πιθανοί ένοχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:28