search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:04
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Το καμπανάκι της ψήφου διαμαρτυρίας στη Νέα Δημοκρατία και η επιχείρηση συσπείρωσης της κομματικής βάσης

20.02.2024 08:44
kyriakos_mitsotakis_new

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοπή της πίτας του οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ότι το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι στοίχημα συμμετοχής και ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι η κάλπη των ευρωεκλογών δεν είναι ούτε αδιάφορη ούτε κάλπη διαμαρτυρίας, η δημοσκόπηση της Opinion Poll στο Action24 χτυπούσε καμπανάκια.

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 27,1%, κάτω δηλαδή από το ψυχολογικό όριο του 30% και κάτω από το 33% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Και μπορεί το 21% των αναποφάσιστων στην εκτίμηση ψήφου να της δίνει το 34,3%, ωστόσο κανείς δεν ξέρει από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο αν αυτοί οι αναποφάσιστοι θα κατανεμηθούν αναλογικά στη Νέα Δημοκρατία ή αν θα θελήσουν να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας στο κυβερνών κόμμα, καθώς το μεγάλο ποσοστό των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας δεν πάει σε άλλα κόμματα αλλά στους αναποφάσιστους προς το παρόν.

Το δεύτερο καμπανάκι είναι το κριτήριο ψήφου για τις ευρωεκλογές. Το 70% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με βάση τις εξελίξεις και τα προβλήματα στη χώρα και μόλις το 13% τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και αυτό το 70% στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ψήφος του θα είναι για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα θετικά και αρνητικά, άρα είναι πολύ πιθανό να είναι και ψήφος διαμαρτυρίας.

Κι αν περάσει κανείς στο επόμενο εύρημα, που αφορά το ότι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, για ακόμη μια φορά θα δει ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι στην πρώτη θέση με 59,6%, ενώ η οικονομία και ανάπτυξη δεύτερη με 31,3% και η εγκληματικότητα στην τρίτη θέση με 22,9%.

Όσο λοιπόν δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της ακρίβειας όσο και της εγκληματικότητας, αυξάνουν οι πιθανότητες η ψήφος των αναποφάσιστων να μην κινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά να λειτουργήσει ως τιμωρητική ψήφος.  

Αναποφάσιστοι σημαίνει και χαλαρή ψήφος και μειωμένη συσπείρωση για το κυβερνών κόμμα γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το οποίο αρνητικό κλίμα δημιουργήθηκε στη βάση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Άλλωστε, όπως έλεγαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, πολλά από αυτά που είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άγγιξαν την κομματική συνείδηση μεγάλου μέρους των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή οι βουλευτές το επόμενο διάστημα είναι αυτοί που θα σηκώσουν στους ώμους τους την επιχείρηση συσπείρωσης της κομματικής βάσης, ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει χθες τα όποια σενάρια τιμωρητικής στάσης από την πλευρά του απέναντι σε όσους ψήφισαν αρνητικά ή απείχαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που έδωσε στην Μαρία Ζαχαρέα: «σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού».

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Παππάς: Αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκρηκτικοί διάλογοι, οι κόντρες και οι αιχμές στην ταραχώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Τι είπαν τα στελέχη

Στην Αθήνα σήμερα η Μέτσολα: Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη – Στις 12:00 θα μιλήσει στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:03