search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:23
MENU CLOSE

Γιούλια Ναβάλναγια: Ποια είναι η επόμενη αντίπαλος του Πούτιν – «Δεν θα μας δουν ποτέ να κλαίμε» (videos)

20.02.2024 12:59
yulia-navalnaya_2002_1920-1080_2_new
credit: AP

Για χρόνια προσπαθούσε να αποφεύγει τη δημοσιότητα. Τώρα η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του. Τρεις μέρες αφότου οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αντιφρονών πέθανε στη φυλακή του, στον Αρκτικό Κύκλο, η Γιούλια Ναβάλναγια, διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τη δουλειά του συζύγου της, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν. Κι έτσι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρήκε τον νέο εχθρό του στο πρόσωπο της Γιούλια Ναβάλναγια.

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε το δικό μου μισό, τη μισή μου καρδιά, τη μισή μου ψυχή. Αλλά εξακολουθώ να έχω το υπόλοιπο μισό και μου λέει πως δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω», ανακοίνωσε η Γιούλια Ναβάλναγια, σε βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο. «Θα συνεχίσω την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι», ανέφερε η χήρα του ρώσου πολιτικού, κάνοντας μια σαφέστατη πολιτική διακήρυξη.

Η Ναβάλναγια, γράφει το Politico, ακολουθεί τα βήματα της Σβιατλάνα Τσικανούσκαγια, από τη Λευκορωσία, η οποία όταν φυλακίστηκε ο σύζυγός της ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του παρόλο που δεν είχε πολιτική εμπειρία και αναδείχτηκε σε κεντρική προσωπικότητα στον αγώνα κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τη μέρα που κυκλοφόρησε η είδηση για τον θάνατο του Ναβάλνι, η χήρα του συνομιλούσε με την Τσικανούσκαγια στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αποκαλύπτοντας και τα δικά της πλάνα.

Ποια είναι η Γιούλια

Η Γιούλια Ναβάλναγια είναι οικονομολόγος και γνωρίστηκε με τον Αλεξέι στη διάρκεια διακοπών στην Τουρκία, το 1998. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Ντάσα και η Γιούλια ανέλαβε την ανατροφή της, αφήνοντας στην άκρη τον δημόσιο βίο και την επαγγελματική καριέρα.

Στις σπάνιες συνεντεύξεις που έχει δώσει έδειχνε να ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα της οικογένειας, παρότι ο Αλεξέι Ναβάλνι απασχολούσε την επικαιρότητα με τον αγώνα του κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Σκοπός μου είναι να μείνει ίδια η οικογένειά μου, παρά τα όσα συμβαίνουν», είχε πει στο Harper’s Bazaar.

Αλλά όσοι γνώριζαν το ζευγάρι λένε πως η Ναβάλναγια όχι μόνο συμμεριζόταν τις θέσεις του συζύγου της, αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην αποκρυστάλλωση των απόψεων που εξέφραζε ο ρώσος πολιτικός.

«Σε κάθε στάδιο της καριέρας του Αλεξέι η Γιούλια ήταν στο πλευρό του», δήλωσε στο Politico η Άννα Βεντούτα, εργαζόμενη στο Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, που διατηρεί γραφείο στις ΗΠΑ. «Υπήρχε ένα είδος τηλεπαθητικής διασύνδεσης ανάμεσά τους, κάποιες φορές δεν χρειαζόταν ούτε να μιλήσουν».

Στις δίκες που ακολούθησαν, αλλά και στις δημόσιες συγκεντρώσεις, η Ναβάλναγια ήταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της, αλλά προσπαθούσε να μην συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.

«Αυτοί οι μπάσταρδοι δεν θα μας δουν ποτέ να κλαίμε», ήταν το σχόλιο που έκανε όταν ο Ναβάλνι καταδικάστηκε για πρώτη φορά σε κάθειρξη, το 2013.

Αλλά ο ίδιος ο Ναβάλνι δημοσίευε συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την οικογενειακή ζωή και δήλωσε ότι η γυναίκα του τον είχε σώσει όταν τον δηλητηρίασαν. «Γιούλια με έσωσες», έγραψε στο Instagram.

Η Γιούλια Ναβάλναγια το καλοκαίρι του 2020, όταν ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με την ουσία Νοβιτσόκ, άρχισε εκστρατεία για την αποφυλάκισή του και την μεταφορά σε νοσοκομείο στο εξωτερικό για θεραπεία. «Αυτό που αισθανόμουν ήταν ότι δεν έπρεπε να δείξω αδυναμία», είπε αργότερα η Ναβάλναγια, στον ρώσο δημοσιογράφο Γιούρι Ντουντ, σε συνέντευξη που ανέβηκε στο YouTube. Όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι ανάρρωσε, είπε πως η Γιούλια είχε «πιο ριζοσπαστική προσέγγιση» από τον ίδιο για την πολιτική κατάσταση.

Η Ναβάλναγια στη συνέντευξή της στον Γιούρι Ντουντ αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχε για την οικογένειά της η πορεία του Αλεξέι Ναβάλνι – παρακολουθήσεις, εισβολές αστυνομικών στην κατοικία τους, πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Όμως η προσπάθεια του ζευγαριού να επιστρέψει σε μια κανονικότητα διαταράχθηκε όταν ο Αλεξέι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, επιστρέφοντας στη Ρωσία στις αρχές του 2021. Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θυμούνται πως η Γιούλια με απόλυτο αυτοέλεγχο φίλησε τον σύζυγό της στον έλεγχο διαβατηρίων, πριν τον απομακρύνουν οι ρώσοι αστυνομικοί.

Στο τελευταίο μήνυμά του στο Instagram, πριν πεθάνει, με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εξέφραζε την αγάπη του για την Γιούλια.

Τα ρωσικά ΜΜΕ στο κυνήγι της Γιούλια

Γνωρίζοντας τη δυνητική εξέλιξη της Γιούλια Ναβάλναγια ως κεντρικής προσωπικότητας στην ρωσική αντιπολίτευση, τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία έχουν προσπαθήσει να την υπονομεύσουν με διάφορες ιστορίες. Έχει γραφεί ότι ο πατέρας της ήταν πράκτορας της KGB, ότι η ίδια έχει γερμανική υπηκοότητα και ότι διατηρούσε διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις. Εσχάτως αναφέρεται ότι οι ενέργειές της γίνονται κατόπιν εντολών της CIA.

«Έχει δείξει μεγάλο θάρρος, γιατί είναι σαφές πως θα είναι ο επόμενος στόχος των βρώμικων εκστρατειών του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Λιούμποφ Σομπόλ, δικηγόρος και επί σειρά ετών εργαζόμενος στο ίδρυμα του Ναβάλνι, ο οποίος ζει στο Βερολίνο. «Θα προσπαθήσουν να την κάνουν να σπάσει», πρόβλεψε ο Σομπόλ, μιλώντας στο Politico.

Το σίγουρο είναι πως η Γιούλια Ναβάλναγια καλείται να μπει στα… μεγάλα παπούτσια του Αλεξέι Ναβάλνι. Το ευτύχημα για την ίδια είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται μακριά από τη Ρωσία και αυτό της δίνει μια αίσθηση ασφάλειας έναντι του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης:

Βanksy: Είναι θέμα ημερών η αποκάλυψη της ταυτότητας του; (Video/Photo)

Λωρίδα της Γάζας: 9 στα 10 παιδιά άρρωστα με μολυσματικές ασθένειες

Το δώρο του Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:22