search
ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 04:57
MENU CLOSE

Βουλγάρικη μηλόπιτα της ακαμάτρας, ή αλλιώς χύμα πίτα

21.02.2024 06:14
milopita212

Αυτή η πίτα, πρόχειρο κέικ είναι τόσο απλή και γρήγορη που μπορεί να ετοιμαστεί και από ένα παιδί.

Στη Βουλγαρία λέγεται και χύμα πίτα ή η πίτα της τεμπέλας, καθώς όλα τα υλικά στοιβάζονται στεγνά, χωρίς κόπο, ανακάτεμα και χτύπημα των συστατικών της. 

Υλικά για τη Συνταγή

200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 ζάχαρη βανίλιας

1 τσιμπιά αλάτι

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

175 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml γάλα, ανακατεμένο με 30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας

Για τη γέμιση

1 κιλό μήλα, ζουμερά

83 γραμμάρια μέλι

20 γραμμάρια κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

1.Ετοιμάστε ένα μίγμα από τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, το αλάτι, το σιμιγδάλι και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατέψτε τα όλα καλά και χωρίστε το μίγμα σε 3 ίσα μέρη.

2. Πλύντε τα μήλα, ξεφλουδίστε τα, αφαιρέστε τον πυρήνα τους και τρίψτε τα στην χοντρή μεριά του τρίφτη. 

3. Στρώστε τον πάτο ενός ταψιού ή μιας φόρμας 21 Χ 27 εκατοστών, με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν επιλέξετε στρογγυλό ταψί, θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση με διάμετρο 22 εκ. Αλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο τη λαδόκολλα καθώς και τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίξτε το πρώτο μέρος της ζύμης (το 1/3 του μίγματος των στέρεων υλικών) στον πάτο του ταψιού.

4. Από πάνω απλώστε ομοιόμορφα τα μισά τριμμένα μήλα, πασπαλίστε με ½ κουταλιά της σούπας κανέλα, και περιχύστε με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι. Επαναλάβετε τις στρώσεις και τελειώστε την κορυφή της πίτας με το τελευταίο τμήμα των ξηρών (στέρεων) υλικών.

5. Ρίξτε το γάλα με το βούτυρο πάνω από την πίτα. Με ένα μαχαίρι ανοίξτε τρύπες από πάνω μέχρι κάτω, ώστε το γάλα να περάσει σε όλες οι στρώσεις. Ψήστε την μηλόπιτα για 40-45 λεπτά στους 180ο C. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς στη φόρμα και να σφίξει, διότι μόνο τότε θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε, χωρίς να διαλυθεί, και να το κόψετε σε κομμάτια.

Διαβάστε επίσης:

Αλμυρή τεμπελόπιτα με πράσο

Σπιτικό σφηνάκι τζίντζερ (ginger shot), για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Σεκέρ παρέ, μπουκιές σιροπιαστές από το Πέρα (σταυροδρόμι) της Πόλης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 04:42