search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Βρετανία: Επικό φιάσκο με την εκτόξευση πυραύλου από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο – Οργή στον Τύπο (Photos)

21.02.2024 13:07
vanguard

«Αποτυχία» είναι ο εύγλωττος τίτλος της Sun, για το φιάσκο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε άσκηση εκτόξευσης πυραύλου από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Ο πύραυλος «έκανε μπλουμ» στον ωκεανό λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο εκτόξευσης, εξηγεί η Sun.

Με αντίστοιχη γλώσσα, η Mirror γράφει πως «απέτυχε η εκτόξευση πυραύλου από βρετανικό το πυρηνικό υποβρύχιο, καθώς έπεσε στη θάλασσα λίγα μέτρα πιο πέρα»

Το βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό συνήθως παρουσιάζεται ως ασυναγώνιστο. Αλλά μάλλον όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο έχουν κατά νου τις δόξες του παρελθόντος. Γιατί το παρόν είναι μάλλον δυσάρεστο.

Το υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε κάποια «ανωμαλία» σε δοκιμαστική βολή πυραύλου από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας. Πάντως έγινε γνωστό ότι η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου έγινε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου, από το υποβρύχιο HMS Vanguard.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ζήτησε διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής ικανότητας των βρετανικών σκαφών μετά τις «ανησυχητικές» πληροφορίες για το φιάσκο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσαν ότι «υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη» στην ναυτική αποτρεπτική ισχύ της Βρετανίας.

Η Sun, που πρώτη δημοσίευσε τις πληροφορίες για το φιάσκο, έγραψε πως η αποτυχημένη άσκηση έγινε ανοιχτά της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα έγραψε ότι ένας πύραυλος Trident 2 εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο, αλλά δεν ανεφλέγησαν οι προωθητές στην πρώτη φάση της εκτόξευσης.
Ανώνυμη πηγή δήλωσε στη Sun: Ο πύραυλος «έφυγε από το υποβρύχιο και απλά έκανε μπλουμ, ακριβώς δίπλα του»…

Το ενδιαφέρον είναι πως το φιάσκο έγινε παρουσία του υπουργού Άμυνας, Γκραντ Σαπς και του ναυάρχου σερ Μπεν Κέι, οι οποίοι βρίσκονταν στο υποβρύχιο την μέρα που έγινε η άσκηση.

Το υποβρύχιο βρισκόταν σε άσκηση ύστερα από επτά χρόνια ακινησίας, για σειρά επισκευών και αναβαθμίσεων.

Προφανώς το υποβρύχιο Vanguard θα καθυστερήσει να επανενταχθεί επιχειρησιακά στο βρετανικό ναυτικό, αλλά το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των (αμερικανικών) πυραυλικών συστημάτων Trident και του σχετικού αποθέματος.

Λέγεται μάλιστα πως είναι το δεύτερο φιάσκο για το βρετανικό ναυτικό, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τον Ιούνιο του 2016, σε άσκηση πάλι ανοιχτά των αμερικανικών ακτών.

Το υποβρύχιο HMS Vanguard είναι ένα από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα κλάσης Vanguard, που εντάχθηκαν στο βρετανικό ναυτικό το 1994. Από αυτά, επιχειρησιακά ενεργό παραμένει μόνο το ένα.

Τα υποβρύχια αυτά φέρουν τους αμερικανικούς πυρηνικούς πυραύλους Trident 2 D5, που διαφημίζονται ως αιχμή του δόρατος της στρατηγικής αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Θεωρητικά οι πύραυλοι Trident μπορούν να πλήξουν στόχο σε απόσταση 4.000 μιλίων και κινούνται με ανώτατη ταχύτητα 13.000 μιλίων την ώρα. Εκτός κι αν … κάνουν … μπλουμ στο νερό μόλις εκτοξευθούν!

Διαβάστε επίσης:

Σοκ από την αυτοκτονία της πορνοστάρ Kagney Linn Karter – Αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα

Άλογο το έσκασε από τους στάβλους και κάλπαζε σε αυτοκινητόδρομο! (videos)

Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Ναβάλνι στις… «κομμουνιστικές ΗΠΑ»!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:35