search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Βρέθηκε άθικτο δόντι μεγαλόδοντα στον πυθμένα του ωκεανού

28.12.2023 10:27
karxarias-new

Εάν σας παραλύει η σκέψη του μέγεθος, της δύναμης και της αγριότητας ενός καρχαρία αυτό το θέμα θα σας αποδείξει πως ότι σημερινοί καρχαρίες είναι μια πολύ καλύτερη εκδοχή των προϊστορικών, οι οποίοι – spoiler alert – ήταν τεράστιοι!

Ο μεγαλόδοντας ήταν ένας από τους πιο τρομερούς κυνηγούς στον πλανήτη. Έζησε πριν 4 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά ο μαλακός ιστός και οι χόνδροι του σώματός του δεν επιβίωσαν από πέρασμα του χρόνου. Η μόνη απόδειξη πως υπήρξε ποτέ, είναι τα δόντια του, τα οποία ξεβράζονται σε ακτές ακόμα και σήμερα ή βρίσκονται σε τοποθεσίες που κάποτε ήταν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι σημερινοί καρχαρίες αλλάζουν 40.000 δόντια στη διάρκεια της ζωής τους και ο μεγαλόδοντας δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Τα δόντια του μεγαλόδοντα δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην ίδια τοποθεσία. Μια ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα τέτοιο δόντι, 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού. Το να εντοπίσουν το δόντι ανάμεσα στα βράχια του πυθμένα δεν ήταν εύκολη δουλειά  αλλά οι ερευνητές κατάφεραν να το δουν μέσα από τις κάμερες του ρομποτικού υποβρυχίου.

Το δόντι είχε σπασμένη άκρη όμως παρέμενε ακόμα πολύ κοφτερό όπως τις εποχές που διαπερνούσε τα τις σάρκες των επίσης μεγάλων θυμάτων του.

Οι ερευνητές δήλωσαν τυχεροί καθώς υπάρχουν περιοχές στον πυθμένα, ειδικά σε τοποθεσίες μακριά από τη στεριά, όπου υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου εναπόθεση ιζημάτων για μεγάλες χρονικές περιόδους. Είναι επίσης πιθανό τα δόντια να διαβρωθούν και να μετατραπούν σε νεότερα ιζήματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο.

Το δόντι βρέθηκε στην άκρη μιας κορυφογραμμής, όπου τα ωκεάνια ρεύματα είναι αρκετά ισχυρά για να εμποδίσουν τη συγκέντρωση ιζημάτων. Το πριονωτό μέρος του δοντιού ήταν διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που υποδεικνύει πως το δόντι δεν είχε μετακινηθεί με αποτέλεσμα να αποτραπεί η διάβρωσή του.

Το δόντι δεν ήταν από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί καθώς είχε μέγεθος μόλις 68 χιλιοστά, αλλά αποτελεί μία πολύτιμη προσθήκη στον αριθμό δειγμάτων που έχουν βρεθεί και μας αποκαλύπτουν την κίνηση των μεγαλόδοντων στους ωκεανούς.

Το πρώτο δόντι μεγαλόδοντα που έχει βρεθεί εκεί όπου έπεσε, υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης χρήσης τεχνολογιών μεγάλου βάθους για να μελετήσουμε τα λιγότερο εξερευνημένα μέρη των ωκεανών μας.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Φονική καραμπόλα με 10 νεκρούς και 57 τραυματίες (videos)

Απειλές Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ: «Να είμαστε έτοιμοι για επίθεση στον Λίβανο», λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Ο Μακρόν ζητεί εκ νέου «διαρκή κατάπαυση του πυρός»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09