search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:29
MENU CLOSE

Η μεγαλοσύνη της ντροπής…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2322
22/2/2024
24.02.2024 06:30
karagewrgiou

Ντροπή. Όσοι τη νιώθουν κάποιες στιγμές στη ζωή τους και ξέρουν να την εκτιμήσουν, θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Με ενδιαφέρον διάβασα το βιβλίο της Έλενας Καραγεωργίου, που κυκλοφορεί από τον «Αρμό», με τον τίτλο «Το Βιβλίο της Ντροπής». Η συγγραφέας είναι κλινική και κοινωνική ψυχολόγος. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωστική Συμπεριφορική και τη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, ενώ το 2015 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία του Dulwich Centre of Narrative Therapy and Community Work σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας – Κύπρου.

Έχει προσφέρει υπηρεσίες ως έμμισθη συνεργάτιδα σε πλαίσια όπως το ΙΔΕΚΕ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Από το 2010 εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου «Πνοή» του ΟΚΑΝΑ.

Τα ερωτήματα. Πού κρύβεται η ντροπή και γιατί τη συναντάμε συνήθως μόνο μεταμφιεσμένη; Ποια είναι η σχέση της με τη θρησκεία, την εξουσία και την πατριαρχία, αλλά και με τους στενούς συγγενείς της, την ενοχή, την αυτομομφή και την περηφάνια; Ποιος είναι ο κρυφός της δεσμός με το μίσος και τον θυμό; Με ποιον τρόπο συνδέεται με το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ομάδα ή τις ομάδες στις οποίες ανήκουμε, την αυτοεκτίμησή μας και τη σωματική μας εικόνα; Πώς να αναγνωρίσει κάποιος την έντονη, αλλά καμουφλαρισμένη υλικότητά της, την υπόγεια, αλλά καταλυτική επίδρασή της στο σώμα και στις φυσιολογικές του λειτουργίες; Κι ακόμη, με ποιον τρόπο η ντροπή βαθαίνει το τραύμα καθιστώντας το αδιαπραγμάτευτο;

Λέει η συγγραφέας. «Το έργο αυτό γράφτηκε, επειδή το κυοφορούσα χρόνια. Έχοντας αισθανθεί αρκετές φορές την ντροπή να παίζει κρυφτό με τις σκιές μου, επιδίωξα να αναμετρηθώ μαζί της την περίοδο της καραντίνας του ’20 μέσα από τη διοργάνωση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου. Ήταν η εποχή που όλα είχαν παγώσει εξωτερικά και μπορούσαμε να αφουγκραστούμε πολύ καλύτερα όσα τόσο σημαντικά συνέβαιναν μέσα μας». Με λίγα λόγια, το «Βιβλίο της Ντροπής» αποτελεί μια επιστημονική περιπέτεια χαρτογράφησης των υπόγειων διαδρομών της ντροπής στον ανθρώπινο ψυχισμό με μια αφήγηση που διατρέχεται από ευαισθησία και λεπτό χιούμορ.

Διαβάστε επίσης:

Τέχνες και Πόλη: Μια έκθεση για το σώμα στο Κέντρο Τεχνών Μετς κι ένα μπαρ με βιβλικό όνομα

Daddio: Ο Σον Πεν, η αγνώριστη Ντακότα Tζόνσον κι ένα… ταξί – Στον «αέρα» το πρώτο τρέιλερ της ταινίας (video)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, τρόμος και επιστροφή Βέντερς με «Υπέροχες Μέρες» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42