search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:31
MENU CLOSE

Κι όμως, υπάρχουν κόμματα που… αυτοκτονούν, όπως φανερώνει η πρόταση για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Μαρτίου

25.02.2024 09:52
MAKRYGIANNIS

Άκουσα με μεγάλη προσοχή πολλούς συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ να βροντοφωνάζουν από το βήμα της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας στο στάδιο του Τάε κβο ντο ότι ο… εχθρός τους δεν ήταν μέσα στην αίθουσα, αλλά είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και μετά άκουσα την πρόταση, ότι οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να γίνουν σε ένα μήνα – ήτοι στις 31 Μαρτίου πρακτικά – επειδή, λέει, έτσι προβλέπει το καταστατικό.

Εκεί είναι που σκέφτηκα ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές στην Αριστερά και την προοδευτική παράταξη έχουν γίνει στο όνομα του καταστατικού! Κι ότι η περίφημη ρήση «τα κόμματα δεν αυτοκτονούν», δεν ισχύει τελικά. Ή μάλλον δεν ισχύει για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι τι άλλο είναι, πέρα από κανονική πολιτική αυτοκτονία, το να έχουν επιδοθεί όλα τα (αντίπαλα) κόμματα στη μάχη για τις κρίσιμες ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται επί ένα ολόκληρο μήνα με τα εσωτερικά του;

Όταν όλα τα κόμματα θα έχουν ανακοινώσει από τις αρχές Μαρτίου, υποψήφιους ευρωβουλευτές, ακόμα και ολόκληρο το ευρωψηφοδέλτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασχολείται με τις περιοδείες των υποψηφίων προέδρων του στην Κάτω Ραχούλα, το Κάτω Παρτάλι και την Δώθε Παναγιά, για να κερδίσουν ψήφους μελών και συντρόφων τους;

Όταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων θα απευθύνονται στους πολίτες για να μαζέψουν ψήφους για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, όλος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχολείται με το εάν είναι ο Κασσελάκης πιο επικοινωνιακός από τη Γεροβασίλη και η Γεροβασίλη πιο σοβαρή από την Κασσελάκη!

Έχει την πολυτέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία συγκρότησης ευρωψηφοδελτίου 42 ατόμων, πανελλαδικής απεύθυνσης, όπως θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις στις αρχές Απριλίου; Να το συγκροτήσει και ανακοινώσει λιγότερο από δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και να περιμένει θετικό αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου;

Αφόρητη αυτοαναφορικότητα, καταστροφική ομφαλοσκόπηση, οριστικό διαζύγιο από την πραγματικότητα. Εκκωφαντική και προκλητική αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες και των πολιτών και της κοινωνίας.

Εκτός κι αν αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την -και για την- κοινωνία, αλλά τι θα κάνει με τον εαυτό του και μόνο. Ή για την ακρίβεια, τι θα κάνουν ή θα απογίνουν κάποιοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Διότι εσωκομματικές εκλογές τόσο αργά σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα κακό – ή πάντως χειρότερο απ’ όσο θα μπορούσε να είναι αν η όποια ηγεσία είχε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί.

Αν έχει εκλεγεί πρόεδρος ο Κασσελάκης, τότε οι αντίπαλοί του θα επικαλεστούν το κακό αποτέλεσμα, θα θεωρήσουν ότι επιβεβαιώνεται το επιχείρημά τους ότι «δεν μπορεί» και θα θέσουν θέμα ηγεσίας.

Αν έχει εκλεγεί η Γεροβασίλη, θα μπορούν να ισχυριστούν οι υποστηρικτές της ότι δεν… είχε χρόνο να πετύχει κάτι καλό, διότι παρέλαβε… χάος! Όμως έτσι, πέρα από τα άλλα αδικούν και τον Κασσελάκη και την Γεροβασίλη. Εκτός αν κάποιοι θέλουν και την Γεροβασίλη μεταβατική, εκτός από τον Κασσελάκη, που έτσι κι αλλιώς τον θεωρούν προσωρινό.

Ξεχνούν ότι σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τελειώσει ουσιαστικά. Το μόνο που ίσως θα μπορεί να κάνει, από θέση αδυναμίας όμως, να συμμετάσχει σε «διεργασίες για την κοινή κεντροαριστερά». Όση σημασία θα έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες διεργασίες βέβαια, από τη στιγμή που η εκλογική επίδοση θα είναι για κλάματα.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται χρόνος για να μάθουν τα μέλη και οι ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι στη μάχη της ηγεσίας, ούτε τον Κασσελάκη, ούτε τη Γεροβασίλη. Το δε καταστατικό έχει την πρόνοια να συνδέσει και στο γράμμα και στο πνεύμα του τις εσωκομματικές (προκριματικές) διαδικασίες με τις εθνικές εκλογές. Και το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει εκλογές το συντομότερο δυνατό. Διότι, πέρα από τον πραγματικό πολιτικό αντίπαλο (τον Μητσοτάκη, που λένε όλοι), έξω από την αίθουσα του Τάε κβο ντο είναι και ο προοδευτικός κόσμος και η κοινωνία, που περιμένουν απαντήσεις, λύσεις και ελπίδα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: 10 Μαρτίου προτείνει ο Κασσελάκης, στις 31 επιμένει η Γεροβασίλη – Ποιος ο λόγος της διαφωνίας για τις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η πρόταση να ματαιωθούν οι εκλογές για πρόεδρο – Άγριο ολονύκτιο παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι σε Κασσελάκη – Το μπλοκ όσων δεν θέλουν κάλπη και οι προειδοποιήσεις για «Κούγκι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:29