search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:53
MENU CLOSE

Τέμπη: Ενοχλημένη η Ένωση Εισαγγελέων από την κριτική των δικηγορικών συλλόγων στην παραγγελία του Αρείου Πάγου – «Αποβλέπουν στη δημιουργία εντυπώσεων»

29.02.2024 12:56
eee_logo

Την εγκύκλιο που απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην  Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για την υπόθεση των Τεμπών, παραγγελία που έγινε αντικείμενο κριτικής από τους δικηγορικούς συλλόγους, αναφορικά ιδίως με τον χρόνο που αυτή απεστάλη, υπερασπίζεται σθεναρά με σημερινή της ανακοίνωση η Ένωση Εισαγγελέων.

Η Ένωση εμφανώς ενοχλημένη από την κριτική στην παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στέκεται στο πλευρό της Γεωργίας Αδειλίνη, αναφέροντας πώς η παραγγελία της είναι «νόμιμη και επιβαλλόμενη» σχολιάζοντας πώς «δημόσιες απαξιωτικές, επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και ισχυρισμοί (…) που αμφισβητούν νόμιμες και επιβαλλόμενες υπηρεσιακές ενέργειες λειτουργών της δικαιοσύνης, καταδεικνύουν ηθελημένη παράβλεψη ή μη συγγνωστή άγνοια του νόμου, της δομής των εισαγγελιών και του τρόπου λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής και που αποβλέπουν προφανώς στην προβολή και τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν ωφελούν ουσιαστικά και πρέπει να εκλείψουν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα Τέμπη, επέκρινε την παραγγελία Αδειλίνη κάνοντας λόγο για «ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά κατ’ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά και υφισταμένους της και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης».

Όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων

«Με αφορμή δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, σχετικές με την εκκρεμή “υπόθεση των Τεμπών”, στις οποίες, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζεται ως «ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά η έκδοση εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά και ως μια επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης», επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να απευθυνθεί στην έχουσα, κατ’ άρθρο 32 παρ.1 ΚΠΔ, κατόπιν προηγούμενης παραγγελίας της ιδίας, την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου επί της συγκεκριμένης υπόθεσης Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, παραγγέλνοντας να μεριμνήσει, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων και τους συνηγόρους τους, αποτελεί νόμιμη και επιβαλλόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσιακή ενέργεια, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΠΔ (άρθρο 32) και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών – Ν. 4938/2022 (άρθρα 23 παρ. 1, στοιχ. γ ,2 και 28 παρ. 5) στις οποίες, πέραν των άλλων, προβλέπεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασκεί εποπτεία στις εισαγγελίες όλης της χώρας, συνιστάμενη στην επίβλεψη και την έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των εισαγγελιών, μπορεί να απευθύνει παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας και σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης, όπως η συγκεκριμένη, μπορεί να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Από τις παραπάνω διατάξεις σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εξαιρετικής φύσης υπόθεσης, προκύπτει με σαφήνεια η νομιμότητα και η ορθότητα της συγκεκριμένης παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί από οποιονδήποτε και δη από συλλειτουργούς της δικαιοσύνης ως παρέμβαση σε δικαστικούς λειτουργούς.

Δημόσιες απαξιωτικές, επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και ισχυρισμοί όπως οι παραπάνω, που αμφισβητούν νόμιμες και επιβαλλόμενες υπηρεσιακές ενέργειες λειτουργών της δικαιοσύνης, καταδεικνύουν ηθελημένη παράβλεψη ή μη συγγνωστή άγνοια του νόμου, της δομής των εισαγγελιών και του τρόπου λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής και που αποβλέπουν προφανώς στην προβολή και τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν ωφελούν ουσιαστικά και πρέπει να εκλείψουν».

Η παραγγελία Αδειλίνη

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με την παραγγελία της στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητούσε μεταξύ άλλων, «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη» τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Ηλεία – Βρέθηκε πτώμα σε φράγμα – Εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο ταξιτζή

Τέμπη: Η σπαρακτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού – «Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας…» (photo)

Κρήτη: Τσακώθηκε με τη φίλη του και πέταξε το αυτοκίνητο της στη… θάλασσα! (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:53