search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:22
MENU CLOSE

Μίζες σε Σαουδάραβα πρίγκιπα για να εξασφαλίζονται συμβόλαια για βρετανικές εταιρίες, με κυβερνητική «βούλα»

07.03.2024 06:15
number 10

Ήταν μια δίκη με πολιτική βαρύτητα, αλλά πέρασε σχεδόν στα ψιλά. Ο Τζέφρι Κουκ και ο Τζον Μέιζον είχαν καταδικαστεί για δωροδοκία ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα και των συνεργατών του, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα τεράστιο συμβόλαιο για λογαριασμό βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Καταδικάστηκαν, αλλά έκαναν έφεση και χθες, δικαστήριο του Λονδίνου τους αθώωσε, επειδή -όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης- οι μίζες είχαν δοθεί κατόπιν έγκρισης των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο δικηγόρος του Τζέφρι Κουκ υποστήριξε στο δικαστήριο του Σάουθγουαρκ ότι οι μίζες που δόθηκαν στους Σαουδάραβες ήταν σε γνώση μιας σειράς Βρετανών πολιτικών, αξιωματούχων και αξιωματικών του στρατού και είχαν εγκριθεί.

Ο Κουκ στην πραγματικότητα έμεινε «κρεμασμένος στα μανταλάκια», ενώ το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είχε δώσει έγκριση για συγκεκριμένο τρόπο δωροδοκίας στους Σαουδάραβες.

Η αθώωση των δύο ατόμων συνιστά σοβαρό πλήγμα για την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σοβαρής Διαφθοράς της Βρετανίας, που έφερε κατηγορούμενους ενώπιον δικαστηρίου τα δύο συγκεκριμένα άτομα, μετά από έρευνα που διήρκεσε μια δεκαετία. Τελικά οι δύο αθωώθηκαν και αποδείχτηκε πως οι μίζες δίνονταν με τη… βούλα του κράτους.

Πώς μοιράζονταν οι μίζες

Ο Κουκ και ο Μέιζον ήταν όντως «στην καρδιά της επιχείρησης» για μίζα ύψους 9,7 εκατομμυρίων λιρών σε ομάδα Σαουδαράβων, στο διάστημα 2007-2010. Βασικός παραλήπτης της μίζας ήταν ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντάλα, γιος του βασιλιά Αμπντάλα και οι συνεργάτες του.

Στόχος ήταν να εξασφαλιστεί ότι η βρετανική εταιρία GPT Special Project Management, θα εξακολουθούσε να εξασφαλίζει τεράστια συμβόλαια με τον σαουδαραβικό στρατό. Ο Μιτέμπ, που κάποτε θεωρείτο και πιθανός διάδοχος του βασιλιά Αμπντάλα, ήταν επικεφαλής της Σαουδαραβικής Εθνοφρουράς.

Η δωροδοκία των Σαουδαράβων έγινε ώστε να εξασφαλιστούν τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η βρετανική εταιρία, αξίας τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών, με βάση τα οποία η βρετανική κυβέρνηση εγκαθιστούσε και συντηρούσε συστήματα επικοινωνιών της Σαουδαραβικής Εθνοφρουράς. Η βρετανική κυβέρνηση είχε αναθέσει στην εταιρία GPT την υλοποίηση του βασικού μέρους της συμφωνίας.

Ο Κουκ ήταν εκτελεστικός διευθυντής της GPT και ο Μέιζον ιδιοκτήτης εταιρίας που διοχέτευσε τις μίζες στους Σαουδάραβες, μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε εξωχώριες τράπεζες.

Οι δύο παραδέχτηκαν ότι ενεπλάκησαν στη δωροδοκία των Σαουδαράβων στο διάστημα 2007-2010, αλλά επισήμαναν ότι επί χρόνια η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε, ενέκρινε και διευκόλυνε τις μίζες σε μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να εξασφαλίζονται συμβόλαια βρετανικών εταιριών με τον σαουδαραβικό στρατό, και να αποκλείονται ανταγωνίστριες εταιρίες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του Κουκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι μίζες ήταν μια τακτική «γνωστή και εγκεκριμένη» από τα υψηλότερα επίπεδα των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας «και αυτό σημαίνει υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί στο υπουργείο Άμυνας, την κυβέρνηση, το διπλωματικό σώμα, πολιτικοί, υπουργοί και γραμματείς»…

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στον αέρα για 550 επιβάτες: Κεραυνός «χτυπά» αεροπλάνο (Video)

Ομαδικός τάφος με πάνω από 1.000 σκελετούς βρέθηκε στη Γερμανία

«Ευχαριστώ» Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:21