search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:17
MENU CLOSE

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση οι δυο από τους τρεις φοιτητές με μηνιγγίτιδα

07.03.2024 09:49
nosokomeio_rio_new

Συναγερμός έχει σημάνει από χθες (6/3) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ μετά και το τρίτο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε φοιτητή στην Πάτρα.

Με εντολή της αναπληρώτρια υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, που έδωσε χθες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ φτάνει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Αχαϊκής πρωτεύουσας, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλωθήκαν τρία κρούσματα στους φοιτητές που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο.

Το πρώτο κρούσμα, ο 18χρονος φοιτητής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας που νόσησε στις 11 Ιανουάριου, είναι εκτός κινδύνου. Τα άλλα δυο παιδιά, η 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 22 Φεβρουάριου όπως και ο 20χρονος φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ από χθες, 6 Μαρτίου.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), θα διερευνήσουν όλες τις επαφές των παιδιών που νοσήσαν και θα τους χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη), θα εμβολιαστούν όσα άτομα από τις στενές επαφές το επιθυμούν έναντι της νόσου της μηνιγγίτιδας και θα γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του Πανεπιστήμιου

Επίσης το κλιμάκιο θα ενημερώσει τους φοιτητές για τη νόσο, τους τρόπους μεταδόσεις και τα συμπτώματα.

Τονίζεται ότι από την αρχή του 2024, ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει 12 περιστατικά με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσου που παρουσιάζει έξαρση σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6ηΥγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Προσοχή συνίσταται για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας: «Μέσα σε μια 5ετία υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» (Video)

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες – Ποιοι δεν θα… ψήσουν

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:14