search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Λέκκας: «Μέσα σε μια 5ετία υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» (Video)

07.03.2024 08:39
κονσταντινοθπολι νες

Ολοένα και συχνότερη γίνεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν, τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.

Στην Τουρκία, Αρχές και πολίτες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στα Δαρδανέλια, χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους ως προάγγελος του μεγάλου σεισμού που αναμένεται στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και ανέλυσε τι συνέπειες θα επιφέρει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες.

Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη», σημείωσε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999.

Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών.

Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ, όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν.

Μέσα σε μια 5ετία υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό.

Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».

«Το 1/3 των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης θα καταρρεύσουν»

Για την στατικότητα των κτιρίων ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Οι πινακίδες με το τσουνάμι δείχνει που πρέπει να πάει κανείς μετά τον σεισμό.

Πρέπει να φύγει κάποιος αμέσως μετά την δόνηση, ούτε δευτερόλεπτο αργότερα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σεισμό. Αν γίνει το μέγιστο του σεισμού που περιμένουμε, το 1/3 των κτιρίων της Κων/πολης, τα παλιά κτίρια, θα πέσουν αμέσως».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες – Ποιοι δεν θα… ψήσουν

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου

Γεωργοοικονομολόγος στο topontiki.gr: «Η παρούσα κρίση απειλεί την ελαιοκομία μας» – Το σενάριο-εφιάλτης για το ελαιόλαδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:06