search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:31
MENU CLOSE

Λέκκας: «Περιμένουμε σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» (Video)

06.03.2024 10:11
lekkas new

Μεγαλώνει η ανησυχία για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, η ένταση του οποίου θα ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ.

Όσο δεν υπάρχουν αισθητές σεισμικές δονήσεις, τόσο αυξάνονται οι φόβοι ότι η σεισμική δόνηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν εκτονωθεί.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην τηλεόραση για τους λόγους που ενισχύουν έναν αρκετά μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα, κατά πόσο δηλαδή αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα και αν προβληματίζουν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Κορινθιακό κόλπο.

«Μετά τον σεισμό του 1999 στο Ισμίτ η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα προσανατολίστηκε στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του εγκέλαδου.

Το ρήγμα της Ανατολίας παρουσιάζει μια επαναληπτικότητα στη σεισμική δραστηριότητα και επίσης το στο ρήγμα του Ισμίτ ακολουθεί προς τα δυτικά στον υποθαλάσσιο χώρο της Κωνσταντινούπολης. 

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει να σπάσει από το 1755 που έγινε ο τελευταίο μεγάλος σεισμός περίπου στα 7 Ρίχτερ.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας: «Με βάση αυτό το δεδομένο, οι διεθνείς ερευνητικές αποστολές προσαρμόστηκαν σε αυτή τη μελέτη και όλες συγκλίνουν στις απόψεις ότι θα έπρεπε να έχει δώσει μεγάλο σεισμό ως το 2020.

Ο σεισμός αυτός δεν εκδηλώθηκε το 2020 και έτσι συσσωρεύεται ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο σεισμό»

Για τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Προύσας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα προοίμιο του σεισμού που αναμένεται να έρθει.

«Αυτό είναι γνωστό το θέμα και οι Τούρκοι κάνουν χρόνια κάποιες δράσεις για να μειώσουν τη διακινδύνευση, με επιχειρησιακά σχέδια, βελτίωση κατασκευών με ενισχύσεις ενώ προχθές τοποθέτησαν πινακίδες για τσουνάμι στο παράκτιο μέρος της περιοχής.».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «η έκθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη καθώς μιλάμε για 20 εκατομμύρια κόσμο και οι κατασκευές είναι πολύ παλιές. Το 1/3 έχουν θέμα και το 1/3 είναι νέες κατασκευές.

Αν ισχύσει ότι έγινε στην Αντιόχεια θα έχουμε θέμα. Το άλλο 1/3 είναι σύγχρονες κατασκευές προς το αεροδρόμιο».

Επηρεάζεται η Ελλάδα από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη;

Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τον επικείμενο σεισμό στην γειτονική πρωτεύουσα.

Ωστόσο ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας για τους σεισμούς στη χώρα δήλωσε ότι γίνονται προσεισμικοί έλεγχοι σε κτήρια, επικαιροποιούνται και αναβαθμίζονται τα σχέδια ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ασκήσεις σε περίπτωση σεισμού.

Διαβάστε επίσης

Άργος: «Την είχε κλειδωμένη δύο βδομάδες στο σπίτι, την κακοποιούσε μπροστά στα παιδιά» λέει ο δικηγόρος της 32χρονης Ελένης (video)

Κεφαλονιά: Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα – Δύο νέες δονήσεις μέσα σε λίγα λεπτά

Καιρός: Τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Τσικνοπέμπτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:30