search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:32
MENU CLOSE

Ξεχωριστό έγκλημα η γυναικοκτονία στην Κροατία

14.03.2024 23:34
femicide

Στην έγκριση τροπολογιών στον ποινικό κώδικα, με τις οποίες η γυναικοκτονία αποτελεί ξεχωριστό έγκλημα, προχώρησε η Βουλή της Κροατίας. Έτσι, γίνεται η τρίτη χώρα στην ΕΕ που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους.

Πριν από την Κροατία, μόνο η Κύπρος και η Μάλτα το είχαν κάνει. «Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Κροάτης συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου.

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας. Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των γυναικοκτονιών στον συνολικό αριθμό των κατοίκων.

Το 2022, 2.300 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Στην Κροατία των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2022 – 12 από αυτές από ένα συγγενικό τους πρόσωπο, και εννέα το 2023.

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20άχρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση.

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά ενός συστήματος που έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα θύματα, στη νομοθεσία. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Η ασφάλεια των Γάλλων προϋποθέτει την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Αλλαγή σκυτάλης για την Παλαιστινιακή Αρχή:  Ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Μουστάφα αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός

Αποστάσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ από Σούμερ για Νετανιάχου: Οι δηλώσεις του απηχούν δικές του απόψεις, όχι της κυβέρνησης Μπάιντεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:32