search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:07
MENU CLOSE

Μεταναστευτικό: Στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός – Φόβοι για νέα «Λαμπεντούζα» σε Γαύδο και Κρήτη

16.03.2024 18:21
mitsotaksi new

Στην Αίγυπτο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός για την έκρηξη μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κάιρο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni.

Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi. Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Επί τάπητος θα τεθεί συμφωνία Βρυξελλών- Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.

Φόβοι για νέα «Λαμπεντούζα» σε Γαύδο και Κρήτη

Άλλωστε, η κυβέρνηση οδηγήθηκε πλέον στην παραδοχή ότι οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχουν αυξηθεί, μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για «μικρή ελεγχόμενη ροή».

«Έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, από τον Έβρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Βρέθηκα σήμερα στον Έβρο συνοδεύοντας τον Γερμανό υπουργό Μετανάστευσης για να τονίσουμε ακριβώς αυτό: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ήταν και ο συνάδελφος Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο φράχτη που χτίζεται. Εμείς είδαμε όλα τα υπόλοιπα και όλη την υποδομή που έχουμε εδώ.

Υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο, τον σημαντικό για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη.

Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας, όταν εκείνοι ήταν είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία.

Έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τους Εσθονούς, τους Λετονούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς. Δεν ήταν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην πρώτη προτεραιότητα.

Ευτυχώς, ωστόσο, τα “καμπανάκια” χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα. Προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ σπουδαία πραγματικά, και είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, είχε ενημερώσει στις 26 Φεβρουαρίου το ΚΥΣΕΑ για «μεγάλη μείωση» των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής, όπως είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

«Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στις δομές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ΚΥΣΕΑ ο αρμόδιος υπουργός. 

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Ταξίδεψε με τρένο ως το Λιανοκλάδι – «Να επιδεικνύουμε υψηλότερη ατομική και συλλογική ευθύνη»

Το πολιτικό δράμα της Ασημακοπούλου: Ο Σαμαράς δεν της απαντάει, καμία επικοινωνία με Μητσοτάκη – Τηλεφώνημα από Μέτσολα

Σκάνδαλο με διαρροή emails: Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης – Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί απαντήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:05