search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:36
MENU CLOSE

F-16: Το χρονικό της συντριβής του μαχητικού – Πώς κατάφερε να σωθεί ο 29χρονος πιλότος – Η εκτίναξη και η επιχείρηση διάσωσης

20.03.2024 20:30
pilotos-12

Στη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του F- 16 της Πολεμικής Αεροπορίας στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον των αρχών, μετά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης του χειριστή του μαχητικού, που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA αυτό που έχουν καταγράψει οι συνομιλίες του πιλότου με το κέντρο είναι ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Στη συνέχεια ο πιλότος έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει, και αφού απέτυχαν όλες τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος με την προσθαλάσσωσή του, αφού κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του, να γίνεται με επιτυχία.

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια εκπαιδευτική άσκηση συνέχισαν να πετούν σε χαμηλή πτήση προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν επαφή με τον πιλότο, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο. Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα, σημείωναν ότι είδαν το αλεξίπτωτο να ανοίγει στον ορίζοντα.

Ο πιλότος παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma που, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί, τον παρέλαβε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Trikalanews.gr, ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένουν στα Τρίκαλα.

Με αγωνία αλλά και λυτρωτική χαρά, οι συγγενείς στα Τρίκαλα υποδέχθηκαν την είδηση ότι διασώθηκε. «Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθώς και οι γονείς του μένουν στη Λάρισα.

Στη θάλασσα για μιάμιση ώρα ο πιλότος του μαχητικού που κατέπεσε

Ο πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα βρέθηκε για περίπου μιάμιση ώρα ο πιλότος του F-16. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού, οπότε ενημέρωσαν άμεσα για την πτώση.


Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα. Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, που κατέστη δυνατή μιάμιση ώρα από τη στιγμή της πτώσης του F-16.

Νωρίτερα, ο πατέρας του πιλότου του F-16 Δημήτρης Αποστολάκης μίλησε στο Μega. «Το παιδί μου είναι καλά, κατάφερα να μιλήσω μαζί του, αλλά δεν είχε καλό σήμα. Είμαι κι εγώ καθοδόν από Λάρισα για το νοσοκομείο για να τον δω από κοντά».

Σημειώνεται ότι ο υποσμηναγός θα υποβληθεί σε μια σειρά προβλεπόμενων εξετάσεων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

Η δεύτερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας


«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, προς τον χειριστή του F-16 που κατέπεσε, έστειλε ο υπουργός Άμυνας Nίκος Δένδιας, δίνοντας παράλληλα και τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρση διάσωσης του πιλότου.

Με ανάρτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Επικοινωνία Δένδια – Γκιουλέρ

Εν τω μεταξύ, με νεότερη ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. Από την πλευρά μου ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο».

Ευάγγελος Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16

«Ευχής έργο» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Αποστολάκης Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το γεγονός ότι διασώθηκε ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους που κατέπεσε σήμερα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλοννήσου και Χαλκιδικής.

«Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά», αναφέρει ο κ. Αποστολάκης.

Διαβάστε επίσης:

Αμαλιάδα: Εντοπίστηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 42χρονη – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρίου

Τέμπη: Συγκλονίζει ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος – «Δεν περιμένω τίποτα από την Βουλή, εξαφάνισαν τα παιδιά μας»

Αράχωβα: «Να βρεθεί το κτήνος που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον σκύλο μου» λέει ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:34