search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:05
MENU CLOSE

ΗΠΑ κατά Apple – Μήνυση στην εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές

21.03.2024 17:00
apple

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Πέμπτη την Apple στην πρώτη μεγάλη αντιμονοπωλιακή προσπάθεια κατά της εταιρείας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ισχυριζόμενο ότι μονοπωλούσε τις αγορές smartphone.

Η Apple προστίθεται στη λίστα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που εδρεύουν στις Η.Π.Α. και έχουν μηνυθεί από τις διοικήσεις τόσο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ. «Εάν αφεθεί χωρίς αμφισβήτηση, η Apple θα συνεχίσει μόνο να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphone».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά για να πάρει περισσότερα χρήματα από καταναλωτές, προγραμματιστές, δημιουργούς περιεχομένου, καλλιτέχνες, εκδότες, μικρές επιχειρήσεις και εμπόρους.

Η Apple απάντησε στη μήνυση με μια δήλωση το πρωί της Πέμπτης, υπερασπιζόμενη την προσέγγισή της στην καινοτομία και υποστηρίζοντας ότι η νομική ενέργεια της κυβέρνησης θα αποτελούσε «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Στην Apple καινοτομούμε καθημερινά για να κάνουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την τεχνολογία—σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα, προστατεύοντας το απόρρητο και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργώντας μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. «Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Εάν είναι επιτυχής, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple – όπου διασταυρώνονται το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες».

Η δήλωση συνέχισε: «Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι εσφαλμένη και θα υπερασπιστούμε τη θέση μας σθεναρά εναντίον της».

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν επέβαλε στην Apple πρόστιμο άνω του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad («χρήστες iOS») μέσω του App Store της. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών, εμποδίζοντάς τους να ενημερώνουν τους χρήστες iOS σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που διατίθενται εκτός της εφαρμογής («διατάξεις κατά της διεύθυνσης»). Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και τον συνολικό κύκλο εργασιών και την κεφαλαιοποίηση της Apple. Έλαβε επίσης υπόψη ότι η Apple υπέβαλε εσφαλμένες πληροφορίες στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Η «πολεμική» στροφή της ΕΕ και το ευρωομόλογο άμυνας που την κόβει στα δύο

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη: «Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

Κώστας Αρβανίτης: Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εξάρχεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:54