search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Ποια στοιχεία και επιδόσεις θα κρίνουν τη μοίρα Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στη μάχη της δεύτερης θέσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
22.03.2024 09:57
KASS ANDROU NEW

Ντέρμπι των ηττημένων αποκαλεί ο Μητσοτάκης το ντέρμπι της δεύτερης θέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά, προφανώς, είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό.

Για την ακρίβεια είναι μια μάχη που θα κρίνει τη μορφή της αντιπολίτευσης για τα επόμενα τρία – τουλάχιστον – χρόνια, ανεξάρτητα μάλιστα από τον χρόνο που θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ΝΔ έχει επιλέξει μια σαφή στρατηγική, που δεν σηκώνει παρερμηνείες: Ισοπαλία των δύο αντιπάλων της σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο, ώστε:

● Κανείς να μην ξεχωρίζει.

● Κανείς να μην έχει ποσοστό που δημιουργεί σκαλοπάτι για μελλοντική ανάδειξή του σε αξιόμαχο αντίπαλο.

● Κανείς να μην είναι σε θέση να αναλάβει αξιόπιστη πρωτοβουλία ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς /Κεντροαριστεράς. Ακόμη καλύτερα εάν το συνολικό τους άθροισμα είναι αισθητά κατώτερο του ποσοστού της Ν.Δ.

● Η έλλειψη αξιόμαχης αντιπολίτευσης να συγκρατήσει στην κάλπη του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, απογοητευμένους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς οι οποίοι έχουν πολύ ψηλά στη λίστα των κριτηρίων ψήφου τη σταθερότητα της χώρας.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική τα δύο κόμματα της Αριστεράς /Κεντροαριστεράς μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κάποιο αντίδοτο.

Όντως κινούνται σε επίπεδα ισοπαλίας, σε ποσοστά που δεν προκαλούν πονοκέφαλο στη Ν.Δ., χωρίς κάποια ορατή δυνατότητα να της αποσπάσουν σοβαρό ποσοστό δυσαρεστημένων.

Τα «πρέπει» του Κασσελάκη

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και μήνες: διαρκής κρίση, διάσπαση, αμφισβήτηση του Κασσελάκη και από στελέχη που παρέμειναν, ενώ τα μάτια πολλών είναι καρφωμένα στο βράδυ των ευρωεκλογών, οπότε θα αξιολογήσουν εάν υπάρχει λόγος – και δυνατότητα – να επιδιώξουν αλλαγή ηγεσίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κόμματος υπό τον πλήρη έλεγχό του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει νέες ρήξεις, αλλαγή ονόματος, συμβόλων, καταστατικού, πολιτικής αυτοτοποθέτησης και πλήρη απομάκρυνση από ό,τι θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Στην προσπάθειά του να ανακάμψει από την πρόσφατη δημοσκοπική βύθιση και να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, ο Κασσελάκης δεν μπορεί να αρκεστεί στο ξεφούσκωμα του ΠΑΣΟΚ στις έρευνες της κοινής γνώμης – αυτά αλλάζουν από μέρα σε μέρα όταν οι διαφορές είναι τόσο μικρές. Θα πρέπει επιπλέον:

● Να περιορίσει τις διαρροές του προς τα άλλα κόμματα του ευρύτερου χώρου. Με συσπείρωση 52,6% (Marc, «Πρώτο Θέμα», 17.3), απώλειες προς κάθε κατεύθυνση και πρόθεση ψήφου 11% δεν πας μακριά.

● Να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά σόου και την προβολή της προσωπικής του ζωής και να εμφανίσει πολιτικές θέσεις που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του ευρύτερου χώρου του και να πείσουν ότι του αξίζει μια ευκαιρία να κυβερνήσει. Το νεανικό κοινό του TikTok και του διαδικτυακού κουτσομπολιού δεν είναι βέβαιο ότι θα πάει στις κάλπες, πόσο μάλλον ότι τελικά θα τον προτιμήσει. Στην κοινωνική δικτύωση δεν παίζει μόνος του.

● Να δώσει πλήρεις και καθαρές εξηγήσεις για τα επιχειρηματικά του, τα οποία έχουν γίνει πεδίο βολής από τη Ν.Δ. και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια δεν είναι απλώς ένα αίτημα. Αν μείνει η αίσθηση ότι έχει κάτι σοβαρό να κρύψει, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Και η επικοινωνιακή τακτική των συμψηφισμών είναι μακράν η πιο επιζήμια.

● Να αποφύγει την τοξικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει πληρώσει πολύ ακριβά και θα την ξαναπληρώσει αν δεν την πετάξει από πάνω του.

Τα «πρέπει» του Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε μια δημοσκοπική παλίρροια στην κορύφωση της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήδη έχει περάσει στην άμπωτη. Δεν εκμεταλλεύτηκε την κρίση του αντιπάλου του για να τον αφήσει οριστικά πίσω, δεν έπεισε ότι μπορεί να είναι ο μοναδικός αντίπαλος της Ν.Δ. και τώρα πρέπει να ξαναδεί τη στρατηγική του. Κυρίως ο Ανδρουλάκης έχει άμεση ανάγκη να εστιάσει στα εξής σημεία:

● Στην καθαρότητα και την αμεσότητα του λόγου του. Με ήξεις – αφήξεις, με τοποθετήσεις που θέλουν επεξήγηση, με θέσεις που διευκρινίζονται σε δόσεις, χωρίς καθαρά και αιτιολογημένα μέτωπα, ούτε πόλωση δημιουργείς ούτε ο κόσμος καταλαβαίνει γιατί να σε ψηφίσει.

● Στην προβολή μιας κυβερνητικής ατζέντας που θα πείθει ότι έχει πιο συγκροτημένη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

● Στην επιλογή στοχευμένων θέσεων που θα απευθύνονται τόσο στο δυσαρεστημένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε αυτό της Ν.Δ. Δύσκολη η σύνθεση – δεδομένου ότι υπάρχουν η Νέα Αριστερά και οι Δημοκράτες, που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι και ίσως προτιμότεροι σταθμοί για τους δυσαρεστημένους από τα δύο κόμματα –, αλλά πρέπει να την πετύχει.

● Στην εσωκομματική καταλαγή και στη μετάδοση του μηνύματος ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αρραγές, διότι η αίσθηση πως ο αρχηγός αμφισβητείται μπορεί να αποβεί καταστροφική – η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς αποφυγήν.

Επίλογος

Η μάχη των δύο αρχηγών δεν είναι προσωπική και δεν αφορά μόνο τις ευρωεκλογές: έχει ορίζοντα τις εθνικές κάλπες.

Η αναμέτρηση του Ιουνίου είναι μόνο ένας σταθμός, αλλά είναι κομβικός, αφού το αποτέλεσμα είναι δυνατόν να δώσει ώθηση ή να βυθίσει στην εσωστρέφεια τον χαμένο.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο μητσοτακικός μονοπολισμός είναι παντοδύναμος ή έχει ρωγμές.

Στο χέρι τους είναι να πείσουν τους  ψηφοφόρους. Αν αποτύχουν, τα (πολιτικά) νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους…

Διαβάστε επίσης

Θερμό επεισόδιο Ζωής Κωνσταντοπούλου – Μηταράκη: «Είσαι Χρυσή Αυγή» – «Δεν έχετε ίχνος τσίπας, να πάτε σπίτια σας»

Στέφανος Κασσελάκης: Αποστολάκης και Καπνισάκης πήγαν να τον δουν στο πρώτο επισκεπτήριο – Τι συζήτησαν

Άδωνις Γεωργιάδης: Mέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:10