search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Πρόταση δυσπιστίας: Η συσπείρωση της κυβέρνησης, η λύση στο δράμα των Τεμπών και το νέο δίλημμα των εκλογών

26.03.2024 11:31
BOULI NEW

Το έναυσμα για αντεπίθεση και συσπείρωση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δίνει η πρόταση δυσπιστίας που κατατίθεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ και θα συνυπογράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Αριστερά και ενδεχομένως κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν αποφασίσει η πρόταση δυσπιστίας να μην μεταβληθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που είχε κάνει ο Κώστας Καραμαλής σε ανάλογη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου πριν από χρόνια και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της τριήμερης διαδικασίας την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή.

Ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης θα είναι αυτός που θα υποδεχτεί στο κοινοβούλιο την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτός που θα διατυπώσει την επιχειρηματολογία για την άμεση έναρξη των διαδικασιών που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Η κόντρα αναμένεται ότι θα είναι σκληρή και επί της ουσίας θα κηρύξει και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που θα οδηγήσει τη χώρα στις ευρωεκλογές.

Η αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι η τραγωδία των Τεμπών που χωρίς αμφιβολία είναι το πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή θέμα για την κυβέρνηση και αυτό που την πλήττει περισσότερο στις δημοσκοπήσεις.

Η καχυποψία που σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει γίνει βεβαιότητα περί συγκάλυψης της υπόθεσης είναι το πιο τρωτό της σημείο. Και αυτό που θα πρέπει να καταφέρει στο τριήμερο που ξεκινά το απόγευμα είναι η ανατροπή μιας γενικευμένης αίσθησης περί ατιμωρησίας και συγκάλυψης των υπευθύνων.

Πέρα από την συζήτηση περί αποσταθεροποίησης της χώρας και περί σύγκρουσης συμφερόντων στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει στις κάλπες με το θέμα των Τεμπών ανοικτό και σε πρώτο πλάνο.

Γιατί σε αυτό το θέμα είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση μπορεί να “χτίσει” εποικοδομητική και αποτελεσματική κριτική κατά της κυβέρνησης

“Πρέπει να δοθεί μια λύση στο δράμα τώρα” λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη και όταν ερωτώνται πως μπορεί να γίνει αυτό το βλέμμα τους στρέφεται στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Αν και όπως προσθέτουν ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να πιέσει τον κ.Καραμανλή να πάρει πρωτοβουλίες. μία δική του απόφαση που θα αφορά είτε την άρση ασυλίας του, είτε την ίδια την βουλευτική του ιδιότητα θα μπορούσε να αποφορτίσει άμεσα το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κομμάτια της κοινωνίας και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Όμως η συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη το απόγευμα να μιλήσει στη Βουλή σφαιρικά για το όλο θέμα να τοποθετηθεί αναλυτικά μετά από αρκετό καιρό και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται τις τελευταίες μέρες με αφορμή και το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει τους τόνους και για μια προσπάθεια που όπως λέγεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να φθαρεί η κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών και να σημειώσει χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που σήμερα δείχνουν να λαμβάνει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Διότι αν η φθορά οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία να πάρει ποσοστό χαμηλότερο από αυτό των ευρωεκλογών του 2019 και πολύ περισσότερο χωρίς τον αριθμό 3 μπροστά τότε την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης δεν θα έχει ως πρόβλημα μόνο τα Τέμπη, την ακρίβεια και την εγκληματικότητα αλλά και το ηχηρό μήνυμα που θα της έχουν στείλει οι πολίτες. Η εσωστρέφεια μετά από αρκετά χρόνια θα επιστρέψει στο κυβερνών κόμμα και η φθορά που θα έχει υποστεί μπορεί να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το όλο σκηνικό που δημιουργείται δίνει την ευκαιρία στην Νέα Δημοκρατία να δώσει στις ευρωεκλογές τον τόνο πόλωσης που χρειάζεται προκειμένου αυτές να μην έχουν τον χαλαρό χαρακτήρα που συνήθως έχουν οι ευρωεκλογές.

Μάλιστα αν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εθνικές εκλογές με την παρουσία μάλιστα διεθνών παρατηρητών επαναληφθεί και μετά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα τόσο για την επικύρωση της πολιτικής της συνολικά, όσο και για την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, επιτυγχάνοντας την αναγκαία συσπείρωση και αύξηση των ποσοστών της που πιθανώς δεν θα μπορούσε να καταφέρει χωρίς ένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα όσα όμως συμβούν στη Βουλή αυτό το τριήμερο ίσως δώσουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να διατυπώσει και το αναγκαίο δίλημμα που χρειάζεται για αυτές τις ευρωεκλογές και που μέχρι στιγμής ακόμα δεν έχει βρεθεί ή σε κάθε περίπτωση δεν έχει διατυπωθεί.

Και μαζί με το νέο δίλημμα είναι αναγκαίο και το νέο αφήγημα που θα οδηγήσει στην συσπείρωση αλλά και στην επούλωση της τραυματισμένης εικόνας της κυβέρνησης που παρουσιάζεται πια σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το προηγούμενο αίτημα για πρόταση δυσπιστίας που είχε διατυπώσει η Νέα Αριστερά με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια το είχαν απορρίψει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το βράδυ θα δούμε σε ποιο βαθμό το παρόν αίτημα θα οδηγήσει σ΄ αυτή την συσπείρωση και θα κάνει τη Νέα Δημοκρατία από αμυνόμενη να περάσει σε θέση επίθεσης που θα της αποδώσει στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Ζητά με άρθρο-παρέμβαση στην ΕΦΣΥΝ εκλογές με παρατηρητές

Νίκος Παπανδρέου: Στο ύψος των περιστάσεων τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Μάντζος: «Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τις χαλκευμένες συνομιλίες των Τεμπών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09