search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:27
MENU CLOSE

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βαλτιμόρη: Καρέ-καρέ η σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα – Γιατί κατέρρευσε μέσα σε 4 δευτερόλεπτα (Videos)

26.03.2024 15:47
valtimori-ploio-new

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βαλτιμόρη σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μπράντον Σκοτ μετά τη σύγκρουση του φορτηγού πλοίου Dali στη γέφυρα Francis Scott Key.

Διάταγμα που αναρτήθηκε από τον Σκοτ στο Χ αναφέρει ότι το σχέδιο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της πόλης θα τεθεί πλέον σε εφαρμογή και θα έχει ισχύ για 30 ημέρες.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι ομάδες που έχουν κινητοποιηθεί εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Καρέ-καρέ η σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει καρέ-καρέ τη σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 01:24:32 τοπική ώρα το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα από το πλοίο βγαίνουν καπνοί, ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στην Francis Scott Key Bridge.

Στις 01:28:44 τοπική ώρα Βαλτιμόρης το πλοίο προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας που καταρρέει μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής, δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης αυτής του Μέριλαντ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σκηνικό αποκάλυψης μετά την κατάρρευση

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής, καθώς η γέφυρα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της έχει καταρρεύσει στο νερό και ένα τεράστιο μεταλλικό κομμάτι έχει πέσει πάνω στο πλοίο.

Το πλοίο στέκει ακόμα εκεί, ακίνητο στο νερό, στο σημείο όπου πριν έστεκε η γέφυρα της Βαλτιμόρης.

Την ίδια ώρα, τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης της Βαλτιμόρης συνεχίζουν τις έρευνές τους στο νερό, καθώς, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα οι αρχές ασφαλείας, αναζητούνται επτά άτομα. Δύο άτομα διασώθηκαν, εκ των οποίων ο ένας είναι πολύ βαριά τραυματίας.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης εκτίμησε ότι οι αρχές αναζητούν περισσότερους από επτά ανθρώπους. Νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έως και 20 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν βρεθεί στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας. 

Ο Ουάλας δήλωσε ότι «το σόναρ μας έχει εντοπίσει την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό», όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους. Είπε επίσης ότι η αναζήτηση γίνεται πιο δύσκολη λόγω του φαινομένου της παλίρροιας.

Την επιχείρηση δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή (9-10 βαθμούς Κελσίου) αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό.

Όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και είναι ακόμη μέσα στο πλοίο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι η κατάρρευση της γέφυρας είναι «μια ανείπωτη τραγωδία». «Πρέπει να σκεφτούμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουμε, προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε αυτό», υπογράμμισε.

Είχε προειδοποιήσει το πλήρωμα για τη σύγκρουση

Για απώλεια της ισχύος του φορτηγού πλοίου που έπεσε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την αιτία που οδήγησε στο ατύχημα ενώ φέρεται το πλήρωμα να είχε ενημερώσει τις αρχές ότι είχε χάσει τον έλεγχο του πλοίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ABC News, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali «έχασε την ισχύ» καθώς έφευγε από το λιμάνι και το πλήρωμα είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους του Μέριλαντ για πιθανή πρόσκρουση.

«Το σκάφος ειδοποίησε το Υπουργείο Μεταφορών MD (MDOT) ότι έχασε τον έλεγχο του σκάφους και ότι ήταν πιθανό το ενδεχόμενο να συγκρουστεί με τη γέφυρα», ανέφερε το ABC επικαλούμενο την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ. 

Γιατί η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινη

Ο μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ εξήγησε στο skynews γιατί η γέφυρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γέφυρες σαν αυτή στη Βαλτιμόρη είναι «πολύ αδύναμες σε κάποια σημεία».

Προσθέτει ότι η «καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της οφείλεται στο ότι όλα είναι «αλληλένδετα» κατά μήκος της κατασκευής.

Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικά σημεία, όπου υπάρχει αποσύνδεση από τα υπόλοιπα τμήματα.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει πως «όταν αφαιρέσεις ένα μέρος της, όλο το σύστημα καταρρέει».

Ο κ. Κάρτερ λέει ότι η «ελαφριά κατασκευή» πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πλοίο και μπορεί να πέρασε το τεστ την εποχή εκείνη.

Όμως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πλέον «διπλάσια έκταση».

Ο μηχανικός προσθέτει ότι αναμένει ότι πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν κινδύνου για παρόμοιες καταστάσεις.

Η γέφυρα Francis Scott Key Bridge

Η Francis Scott Key Bridge, η μεγαλύτερη στην περιοχή της Βαλτιμόρης, κατασκευάστηκε το 1977, έχει μήκος 2,6 χλμ. και υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τη διασχίζουν 11,5 εκατομμύρια οχήματα με το κόστος κατασκευής της να είναι 110 εκατομμύρια δολάρια.

Η γέφυρα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο.

Διαβάστε επίσης:

Βαλτιμόρη: Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από το ποτάμι – Συνεχίζονται οι έρευνες (videos)

Τζούλιαν Ασάνζ: Δικαστικό «φρένο» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ – Κέρδισε το δικαίωμα έφεσης ο ιδρυτής του Wikileaks

Μακελειό στη Μόσχα: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία πίσω από την επίθεση, λέει ο επικεφαλής της FSB

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:27