search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:46
MENU CLOSE

Βουλή: Απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας – Παρέμβαση Μητσοτάκη για προανακριτική και «συμφέροντα»

28.03.2024 08:32
mitsotakis_vouli_new

Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού που αναμένεται με ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.

Η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βουλή είναι ασυνήθιστη, οι τόνοι υπήρξαν πολύ υψηλοί, οι κατηγορίες από όλες τις πλευρές αιχμηρές και η τοποθέτηση σήμερα του πρωθυπουργού αναμένεται να κλιμακώσει αυτό το σκηνικό που οδηγεί σε εξόχως πολωμένες ευρωεκλογές.

Μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέφερε πως δεν προτίθεται να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία και ότι θα ήταν θετικός στο να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή εφόσον η αντιπολίτευση αναφέρει συγκεκριμένες κατηγορίες που τον αφορούν, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να σηκώσει το γάντι της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενδέχεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν εκ νέου προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένες κατηγορίες που θα αφορούν τον πρώην υπουργό μεταφορών, όποια άλλα πολιτικά πρόσωπα εκείνη κρίνει ακόμα και τον ίδιον.

Άλλωστε ο ίδιος έχει αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξέταζε ένα τέτοιο αίτημα. Μια τέτοια προτροπή από την πλευρά του πρωθυπουργού θα κορυφώσει την αντιπαράθεση και θα είναι πια στο χέρι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εάν θα καταθέσουν άμεσα προανακριτική που θα περιλαμβάνει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή αν θα περιμένουν να στείλει η δικαιοσύνη σχετικό αίτημα που θα αφορά διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον Κώστα Καραμανλή. Κάτι αντίστοιχο είχε ζητήσει και στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Δημοκρατία όταν εξετάζονταν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η υπόθεση Novartis.

Όμως πέρα από αυτό ο πρωθυπουργός που θα τοποθετηθεί από το βήμα μετά από αρκετό καιρό για το θέμα των Τεμπών αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ υψηλούς τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη κατηγορώντας τους για τυμβωρυχία και για εργαλειοποίηση ενός τραγικού δυστυχήματος.

Τα όσα είπε τις προηγούμενες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές και για ήρεμη αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από την εξουσία θα οδηγήσουν σήμερα στην πιο σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Κασσελάκη με τον πρωθυπουργό να μιλά για αδιανόητη αμφισβήτηση κεκτημένων της μεταπολίτευσης όσον αφορά το αδιάβλητο και την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Και οι βολές του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Κασσελάκη για αδιανόητη τοξικότητα και πρωτόγνωρη αντιθεσμική στάση θα είναι συνεχείς.

Το ερώτημα όσον αφορά τον κ. Ανδρουλάκη είναι εάν και κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει πέρα από τις αναφορές του Μάκη Βορίδη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εντολοδόχος συμφερόντων μιλώντας πιο συγκεκριμένα ή και ονοματίζοντας  και κατά πόσο θα αξιοποιήσει την χθεσινή αποκάλυψη του Νίκου Παππά στο Action 24 ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν πολύ πριν γίνει η δημοσιοποίηση από το «Βήμα» περί μονταζιέρας, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κάτι που από χθες το βράδυ διαψεύδει κατηγορηματικά το ΠΑΣΟΚ. 

Ο πρωθυπουργός που γνωρίζει ότι το θέμα των Τεμπών έχει φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση και δημοσκοπικά καθώς πάνω από το 70% των πολιτών κάνει λόγο για συγκάλυψη και για κακή διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση θα είναι «απολογητικός» απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας λέγοντας ότι κατανοεί τον πόνο και την οργή τους και ότι θα κάνει ότι πρέπει προκειμένου η δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Και αναμένεται να επαναλάβει την πρόσφατη δήλωση του «όλοι κρινόμαστε από την δικαιοσύνη,  δεν υπάρχουν εκ των προτέρων αθώοι ή εκ των προτέρων ένοχοι». Εκεί ενδεχομένως να γίνει και η αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις που έγιναν  το προηγούμενο διάστημα αλλά και για λάθος συμπεριφορές που επικράτησαν στον χειρισμό του όλου θέματος.

Απαντήσεις θα δώσει ο πρωθυπουργός και για τις κατηγορίες περί μονταζιέρας και για το θέμα του μπαζωμάτος αλλά και για ότι άλλο έχει ειπωθεί που κατά το Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνά τα όρια του fake news και φτάνει τις θεωρίες συνωμοσίας και δημιουργεί ένα πρωτόγνωρα τοξικό κλίμα στην κοινωνία που ενισχύει ακραίες αντισυστημικές δυνάμεις.

Καταληκτικά η κυβέρνηση απόψε αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η τριήμερη συζήτηση συσπείρωσε το κυβερνών κόμμα και τους οπαδούς του ενώ το κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσπείρωση και σε επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης που είναι ποσοστό εκλογών αντίστοιχο με εκείνο των ευρωεκλογών του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: Η ένταση με την ομιλία Καραμανλή και η γαλάζια στήριξη

Νέα Αριστερά: Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι ένα και το αυτό, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών τους

Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή – Άγριες κόντρες ακόμα και με εκφράσεις πεζοδρομίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:46