search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:30
MENU CLOSE

Μέγαρο Μαξίμου: Πώς θα καλυφθούν τα «κενά» Παπασταύρου και Μπρατάκου

01.04.2024 06:34
mpratakos-papastavrou-1

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία έκλεισε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες – ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος – παραιτήθηκαν.

Των παραιτήσεων είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που έφεραν τους δύο υπουργούς να βρίσκονται το βράδυ της 25ης Μαρτίου στο σπίτι επιχειρηματία που γιόρταζε την ονομαστική του γιορτή, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η εκεί παρουσία τους έστελνε «λάθος μήνυμα», καθώς η κυβέρνηση ουσιαστικά «φωτογράφιζε» τον επιχειρηματία, ότι μέσω των ΜΜΕ που διαθέτει προσπαθούσε να την υποσκάψει, όπως και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα και μιλώντας ακόμα και για απόπειρα αποσταθεροποίησης της πορείας της χώρας.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η «σύγκρουση» είναι ακόμα άδηλο. Ωστόσο, αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι στο επιτελείο του Μαξίμου σήμερα υπάρχουν δύο σημαντικά «κενά», καθώς τόσο ο Σ. Παπασταύρου, όσο και ο Γ. Μπρατάκος χειρίζονταν κρίσιμα ζητήματα και ήταν και οι δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Για την ώρα ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός για την κάλυψη αυτών των «κενών» στο… παρά πέντε του συνεδρίου της ΝΔ.

Αρχίζοντας από τη θέση του Γ. Μπρατάκου, υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, εν μέσω της υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, η θέση αυτή είχε αναβαθμιστεί σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και η ταχεία κάλυψή της θεωρείται sine qua non. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έχουν διαψεύσει κάποια ονόματα που έχουν ακουστεί ως αντικαταστάτες του Γ. Μπρατάκου, καθώς αναζητείται το κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά, τώρα, τον Σ. Παπασταύρου, ο οποίος, εκτός των άλλων, «έτρεχε» και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καθήκοντά του θα μοιραστούν στους δύο άλλους υπουργούς Επικρατείας, τον Άκη Σκέρτσο και τον Μάκη Βορίδη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις δύο παραιτήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να επιθυμεί να προχωρήσει προς το παρόν σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές και, φυσικά, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Από την άλλη, η αποχώρηση Μπρατάκου από το Μαξίμου φαίνεται ότι προκαλεί αναταράξεις και στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, καθώς ο πρώην, πλέον, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ θεωρείτο ως ένα από τα πρόσωπα που αποτελούσαν ισχυρούς «συνδετικούς κρίκους» του κόμματος με την κυβέρνηση και άνθρωπος που μπορούσε να «τρέξει» προεκλογικές εκστρατείες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επιπλέον βάρος στο πεδίο αυτό θα πέσει στις πλάτες των «κομματικών», όπως η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, και ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, αλλά και, από την πλευρά του Μαξίμου, στον στενό συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, τον Θανάση Νέζη.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι από πλευράς κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι οι κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος, από τη στιγμή που ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης τους και παραιτήθηκαν, μπορεί να αποχωρούν από την κυβέρνηση, αλλά δεν πέφτουν σε… δυσμένεια, καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος τους στις επιτυχίες της ΝΔ, εκλογικές και πολιτικές. Από την άλλη, πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση μετράει απώλειες πέντε υπουργών (Νότης Μηταράκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκος) αν προσμετρηθεί και ο μίνι ανασχηματισμός και την αντικατάσταση του Γιάννη Οικονόμου από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν είναι δεδομένο το αδιάβλητο των εκλογών» (Videos)

Υπουργείο Εξωτερικών: «Καλωσορίζουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44