search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 18:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πού το πάει ο Κασσελάκης με την αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εκλογών

01.04.2024 06:35
kasselaksi-kosyriza

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τον στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε νέα συνέχεια στο αίτημά του για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές και επέμεινε στην αμφισβήτηση του «αδιάβλητου» των εκλογών. «Παρατηρητές υπάρχουν πάντα στις εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Γιατί είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που το αδιάβλητο πλέον δεν είναι δεδομένο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του με αφορμή την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή επικρίθηκε από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά) ως «ασόβαρη», «αντιθεσμική», κ.λπ., ενώ και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λόγος για «υπερβολές» (Σπίρτζης), ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφοντας στα καθήκοντά του έδειξε με το «καλημέρα» ότι επιμένει. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής της προηγούμενες μέρες, μάλιστα, πρόσθεσε ένα ακόμη επιχείρημα θέτοντας το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γιατί φοβάται ότι θα πάρει χαμηλό ποσοστό.

Στόχος του προέδρου πάντως, φαίνεται να είναι η συντήρηση ενός κοινωνικού κλίματος καχυποψίας απέναντι στην κυβέρνηση – κορυφαία στελέχη τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για απονομιμοποίησή της και αλλαγή κοινωνικών συσχετισμών –  ώστε να συσπειρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι ψηφοφόρων που πιστεύει ότι στην περίπτωση των Τεμπών επιχειρήθηκε «συγκάλυψη» των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα. Και που, πλέον υιοθετεί επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση μπορεί να γίνει «αδίστακτη» προκειμένου να μην χάσει την εξουσία και να προβεί σε σοβαρές παραβιάσεις του δημοκρατικού κεκτημένου.

Θετική και τιμωρητική ψήφος

O ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσει, γι’ αυτό το λόγο, να προβάλει ως «πακέτο» τα Τέμπη, το «σκάνδαλο» Ασημακοπούλου με την διαρροή e- mail, και τις υποκλοπές και από την άλλη, την αποφασιστικότητα των συγγενών των θυμάτων και τις φωνές που υπάρχουν πλέον και στην Ευρώπη – με το καταδικαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το Predator, ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, την αντιμετώπιση Ανεξάρτητων Αρχών, διαχείριση του μεταναστευτικού. Μάλιστα, στα μέσα της άλλης εβδομάδας, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέψει από την πολυήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα για το Κράτος Δικαίου και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη.

Παρά το γεγονός ότι χθες στην συνέντευξή του προς τη Ναταλία Γερμανού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δε θέλει απλώς τιμωρητική ψήφο στις προσεχείς εκλογές, αλλά θετική ψήφο για τις προτάσεις του κόμματός του, εν τούτοις ποντάρει σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν. Αλλά και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων που απαρτίζουν τη σημερινή βάση του ΣΥΡΙΖΑ (το κομμάτι που έχει απομείνει φαίνεται πιο δεκτικό στον καταγγελτικό λόγο).

Την ίδια ώρα, ενέχει το ρίσκο να απομακρύνει ψηφοφόρους του κέντρου που δεν αρέσκονται σε αντιθεσμικό λόγο και συμμερίζονται τη θέση περί «υπερβολών».

Έχει δε ένα ενδιαφέρον ότι στην χθεσινή του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης επαίνεσε την Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «ήταν πολύ μαχητική και μπράβο της», αντιθέτως εξέπεμψε αρνητικό σήμα για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του και πάνω απ’ όλα διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει αυτόνομα και με ανεξαρτησία, κλείνοντας σενάρια συνεργασίας. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε να κλείνει το μάτι σε δεξιούς ψηφοφόρους, αφού δεν απέκλεισε το ότι θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές από ΝΔ, είπε μάλιστα ότι έχει κάποια ονόματα στο μυαλό του αλλά δεν πρόκειται να τα πει δημοσίως για να μην τα «θάψει».

Νίκος Παππάς: «Δεν μιλάμε για νοθεία αλά ’61, αλλά για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος»

Σε ό,τι αφορά το θέμα του «αδιάβλητου» υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Τρίτη, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση άφησε υπόνοιες για «μαγείρεμα» των εκλογικών αποτελεσμάτων: «αν δεν σκοπεύουν να «μοντάρουν» τα εκλογικά αποτελέσματα, τι φοβούνται; Γιατί εξοργίζονται;» ανέφερε.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς έδειξε ότι η συζήτηση περί «αδιάβλητου» τίθεται ως ζήτημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης: «Δεν μιλάμε για κίνδυνο μιας παραδοσιακής νοθείας, όπως εκείνη του 1961. Αλλά ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως μεγάλες βάσεις με τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν δεν έχουν φτάσει στα χέρια εταιρειών, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εκλογές τύπου Cambridge Analytica; Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πως δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων;».

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

ΣΥΡΙΖΑ: Αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας αναλαμβάνει ο Πέτρος Παππάς

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν είναι δεδομένο το αδιάβλητο των εκλογών» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 18:02