search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:59
MENU CLOSE

Τέμπη: Αυτές είναι οι κατηγορίες και τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κώστα Καραμανλή

01.04.2024 11:46
kasselakis-karamanlis-tempi

Βαριές κατηγορίες σε βάρος του Κώστα Καραμανλή με επίκληση των αντίστοιχων άρθρων του Ποινικού Κώδικα περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει το topontiki.gr, οι κατηγορίες θα ξεκινούν από την παράβαση καθήκοντος και θα φτάνουν έως και την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο με βάση το άρθρο 299 του ποινικού Κώδικα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο, επί του οποίου γίνονται σήμερα κάποιες προσθήκες και επεξεργασίες ως προς τις ακριβείς διατυπώσεις, θα περιλαμβάνεται επίσης η κατηγορία περί κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο, με βάση το άρθρο 306, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα.

Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 306 στην πλήρη μορφή του:

«1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών· β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.Σημειώσεις επί του νόμουΠροσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019)Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 2172/1993, «η ποινή του θανάτου καταργείται. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται για ορισμένη αξιόποινη πράξη αποκλειστικών η ποινή του θανάτου, νοείται ότι απειλείται η ποινής της ισόβιας κάθειρξης. Αν η ποινή του θανάτου προβλέπεται διαζευκτικώς με άλλη ποινή, νοείται ότι απειλείται μόνο η τελευταία».

Εκτενής θα είναι και η αναφορά στο άρθρο 291, παράγραφος 1, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς.

Συγκεκριμένα, η επίκληση θα αφορά πιθανότατα τα σημεία δ, ε και στ. Τι προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, στην πλήρη μορφή του:

«1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών:α) με καταστροφή, βλάβη, μετακίνηση ή αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας, εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών μέσων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, δ) με παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών μέσων, ε) με παραβίαση των κανόνων λειτουργίας συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις τιμωρείται: αα) με φυλάκιση αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ββ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, δδ) με ισόβια κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου».

Πάντως, το κατηγορητήριο θα παρουσιαστεί, μάλλον την Τρίτη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς το εάν θα κατατεθεί την ίδια μέρα και σχετικό αίτημα στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη σύσταση της επιτροπής, αλλά εάν η κυβέρνηση το αρνηθεί, τότε θα επανεξετάσει το επόμενο βήμα του. Εάν δηλαδή θα καταθέσει το αίτημα αμέσως, ή θα περιμένει να  έρθει φάκελος από την τακτική δικαιοσύνη στη Βουλή για να το πράξει.

Η ανάρτηση Κασσελάκη για το κατηγορητήριο

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μέσω ανάρτησής του στα social media, παρουσίασε ένα έγγραφο με το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για το έγκλημα στα Τέμπη.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να υπερψηφίσει, «προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κωστας Καραμανλής να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; Την απάντηση την ξέρετε και την ξέρω», σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη:

«Απλές πολιτικές εξισώσεις:
Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής.
Καραμανλης ίσον Μητσοτάκης.

Διαβάζω αυτό που αναρωτήθηκε προσχηματικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: “Πού ακούστηκε αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να στηρίξουμε προανακριτική έτσι, γενικά, χωρίς κατηγορητήριο;”.

Να λοιπόν το κατηγορητήριο.
Συγκεκριμένο και πανίσχυρο.
Με ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή.
Το καταθέτουμε αύριο.

Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται ότι θα υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κωστας Καραμανλής να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης;

Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;

Την απάντηση την ξέρετε και την ξέρω.
Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ του στερεί ακόμη και την τελευταία δικαιολογία.

Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής
Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης.
Η συγκάλυψη έχει πρόσωπο».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Σκέρτσου σε Κασσελάκη: Είναι ουρανοκατέβατος, έχει την ψυχή Πολάκη – Τι είπε για τα Τέμπη και τη συνείδησή του

Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης τα νέα ισχυρά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου

ΠΑΣΟΚ: Τι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο Ανδρουλάκης – Τα ερωτήματα για το δυστύχημα στα Τέμπη 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42