search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:08
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας αποφάσισε να μπει στη σφαίρα των social media

03.04.2024 17:33
japan emperor

Το 1926, όταν ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανέβηκε στον θρόνο, εκατομμύρια Ιάπωνες τον υποδέχτηκαν σαν Θεό. Περίπου 100 χρόνια αργότερα η αρχαιότερη μοναρχία στον κόσμο δημιουργεί ένα διαφορετικό προφίλ.

Ο εγγονός του Χιροχίτο, αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όταν ανέλαβε τον θρόνο πριν από πέντε χρόνια, υποσχέθηκε βήματα για να έρθει η αυτοκρατορική οικογένεια στον σύγχρονο κόσμο.

Και αυτές τις μέρες η αυτοκρατορική οικογένεια έκανε ένα καθοριστικό βήμα στον 21ο αιώνα, καθώς έφυγε από την θεία σφαίρα και μπήκε στον κόσμο του Instagram.

Οι Ιάπωνες ήταν ίσως η τελευταία βασιλική οικογένεια που δεν είχε μπει στην ψηφιακή εποχή, επισημαίνει ο αναλυτής σε θέματα κοινωνικού δικτύου, Άντριου Χιούτζις.

Ήταν όμως ένα αναπόφευκτο βήμα, αφού η οικογένεια του Ναρουχίτο είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε καλύτερη επαφή με τις πιο νέες γενιές, που ενημερώνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από το περιεχόμενο που ανεβαίνει στα κινητά τους τηλέφωνα.

Όσοι όμως περιμένουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την καθημερινότητα της αυτοκρατορικής οικογένειας μάλλον θα απογοητευτούν μπαίνοντας στον λογαριασμό @kunaicho_jp.

«Όταν άκουσα ότι έκαναν λογαριασμό στο Instagram, συνδέθηκα αμέσως. Αλλά φυσικά ο αυτοκράτορας δεν ποστάρει το φαγητό της ημέρας, ούτε τέτοιο περιεχόμενο», σχολίασε ένας νεαρός χρήστης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στις 70 φωτογραφίες και τα 5 βίντεο που έχουν ανέβει στον αυτοκρατορικό λογαριασμό το τελευταίο 48ωρο, βλέπουμε τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο, την αυτοκράτειρα Μασάκο και την μονάκριβη πριγκίπισσα Άικο, αλλά αποφεύγονται φωτογραφίες που ξεφεύγουν από τους αυστηρούς κανόνες της οικογένειας.

Ο τόνος και το ύφος της φωτογραφικής συλλογής είναι απολύτως αυστηρός, αναφέρονται στις δημόσιες εμφανίσεις των μελών της οικογένειας και σε συναντήσεις με μέλη βασιλικών οικογενειών από άλλες χώρες. Υπάρχουν επίσης αρκετές φωτογραφίες με μπονσάι.

«Οι φωτογραφίες που ποστάρουν στον λογαριασμό είναι αυστηρά περιορισμένες, στο ίδιο ύφος με τις φωτογραφίες που δίνουν μαζί με ανακοινώσεις Τύπου», σχολιάζει ο Τζέφρι Χαλ, καθηγητής ιαπωνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kanda .

Και οι λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, γραμμένες μόνο στα ιαπωνικά, είναι επεξηγηματικές της εικόνας. Το χαλαρό ύφος που συνηθίζεται στο Instagram δεν ταιριάζει στην εικόνα της αυτοκρατορικής οικογένειας.

«Δεν νομίζω ότι οι συντηρητικοί αξιωματούχοι στον αυτοκρατορικό οίκο έχουν καμία πρόθεση να επιτρέψουν τη διάδραση, ή κάποια πιο χαριτωμένη εμπειρία για τους ακολούθους τους στο Instagram», λέει ο Τζέφρι Χαλ, καθώς τα σχόλια δεν επιτρέπονται.

«Αυτό μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει, αλλά εγώ δεν θα το περίμενα αφού θα άνοιγε ένα κουτί με ζιζάνια και έχουν δει τι γίνεται από παραδείγματα με βασιλικές οικογένειες στο εξωτερικό», λέει ο Άντριου Χιούτζις, που διδάσκει διαφήμιση και μάρκετινγκ στο Australian National University.

Η αλήθεια είναι ότι ο θρόνος των Χρυσανθέμων κατά το παρελθόν επλήγη από κάποια δημοσιεύματα ταμπλόιντ εφημερίδων, αλλά οι υπεύθυνοι για την εικόνα της αυτοκρατορικής οικογένειας έχουν εργαστεί σκληρά για να προστατεύσουν τα μέλη της και σε μεγάλο βαθμό τα έχουν καταφέρει. Εξάλλου οι Ιάπωνες εξακολουθούν να βλέπουν τον αυτοκράτορα και την οικογένειά του σαν παράδειγμα προς μίμηση.

Γι αυτό, ενώ τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενθαρρύνουν τις πολύ κοντινές και προσωπικές φωτογραφίες των χρηστών, αυτό δεν συμβαίνει για την ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια, που έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας γύρω της και αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει σε σκηνικό Ψυχρού Πολέμου – Δεν έχει θέση σε έναν «πολυπολικό κόσμο»

Τουρκία: Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες σε επεισόδια μετεκλογικής βίας

Μπλίνκεν: Το αεροσκάφος του καθηλώθηκε στο Παρίσι μετά από μηχανικό πρόβλημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:06