search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:23
MENU CLOSE

Στο «σφυρί» βγαίνει ένα από τα αρχαιότερα βιβλία του κόσμου – Ποιο είναι και ποια η τιμή του (Photos)

04.04.2024 20:41
Christie’s_new

Ένα από τα αρχαιότερα βιβλία στον κόσμο βγαίνει σε δημοπρασία τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 2,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen, που έχει γραφεί στη γλώσσα των Κοπτών, σε πάπυρο στην Αίγυπτο, θεωρείται το αρχαιότερο χριστιανικό βιβλίο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών e Christie’s, που θα πουλήσει το βιβλίο σε δημοπρασία στο Λονδίνο, στις 11 Ιουνίου.

Πρόκειται για κείμενο που γράφτηκε από ένα άτομο σε διάστημα 40 χρόνων, σε μοναστήρι Κοπτών στην Άνω Αίγυπτο. Το βιβλίο αποτελείται από 52 φύλλα, δηλαδή 104 σελίδες.

Οι αναλύσεις που έγιναν με άνθρακα έδειξαν ότι το βιβλίο είναι του 3ου ή 4ου αιώνα. Ο κώδικας περιέχει την πρώτη Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου και το Βιβλίο του Ιωνά, ένα μεμονωμένο βιβλίο της χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης.

Christie’s Images LTD. 2024

Οι σελίδες του σπανιότατου βιβλίου προστατεύονται από πλέξιγκλας και διατηρούνται σε δύο ξύλινα κουτά που κλειδώνουν, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, που εκτιμά ότι η τιμή του είναι μεταξύ 2,6 και 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Μερικές σελίδες έχουν υποστεί φθορές, αλλά η συνολική κατάσταση του κώδικα είναι «άριστη», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Ο κώδικας αποτελεί μέρος των παπύρων Bodmer, που ανακαλύφθηκα στη δεκαετία του 1950 και περιέχουν βιβλικά και παγανιστικά κείμενα. Ο κώδικας αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981. Στη δεκαετία του 1980 άλλαξε χέρια δύο φορές πριν αγοραστεί από τον Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων Μάρτιν Σκόιγεν, το 1988. Πρόκειται για το παλαιότερο βιβλίο που είναι γνωστό πως βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη.

Ο Εουτζένιο Ντοναντόνι, ειδικός του οίκου Christie’s για βιβλία και χειρόγραφα δήλωσε στο CNN ότι η δημοπρασία θα έχει μεγάλη απήχηση σε ινστιτούτα, αλλά και ιδιώτες συλλέκτες.

Christie’s Images LTD. 2024

«Ο κώδικας Crosby-Schøyen είναι ένα από τα παλαιότερα στοιχεία που αναφέρονται στην ανάπτυξη της πολιτισμικής και κειμενικής μετάδοσης και στην ιστορία των βιβλίων μέχρι την ανάπτυξη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο και την επανάσταση με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Εουτζένιο Ντοναντόνι.

Επιπλέον επισήμανε την σημασία που έχει ως τεκμήριο για τη διάδοση του χριστιανισμού στη Μεσόγειο. «Είναι μνημιώδους σημασίας ως τεκμήριο για την διάδοση του χριστιανισμού στα πρώτα χρόνια, γύρω από την Μεσόγειο: οι μοναχοί στην Άνω Αίγυπτο, σε ένα από τα πρώτα χριστιανικά μοναστήρια, χρησιμοποιούσαν αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο για τις γιορτές του Πάσχα, μόλις λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό και μόλις 100 χρόνια αφότου γράφτηκε ο τελευταίος Ψαλμός», επισήμανε.

«Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα δείγματα βιβλίων με την εικόνα που εξακολουθούμε να έχουμε σήμερα. Είναι απίθανο να δημοπρατηθεί κάτι αντίστοιχο ξανά», πρόσθεσε ο Νοναντόνι.

Η συλλογή Schøyen θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές συλλογές χειρογράφων.

«Η σημασία των αντικειμένων αυτής της συλλογής ξεπερνά τα όρια μιας ιδιωτικής συλλογής, ακόμα μιας εθνικής- δημόσιας συλλογής. Η πώληση αφορά 1.300 χρόνια πολιτισμικής ιστορίας και περιλαμβάνει χειρόγραφα της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Κώδικας Crosby-Schoyen, η Εβραϊκή Βίβλος Holkham, η Βίβλος Geraardsbergen, έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που ανήκε σε κάποιον Άγιο, ένα σκοτσέζικο χρονικό ιστορικής σημασίας και ένα αγγλικό νομικό βιβλίο», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Διαβάστε επίσης:

Βαυαρία: Kατέβασαν τα παντελόνια τους οι αστυνομικοί – Διαμαρτύρονται για την έλλειψη στολής (Video)

Σεισμός στην Ταϊβάν: Συνεχείς διασώσεις εγκλωβισμένων – Στους 9 οι νεκροί, πάνω από 1.000 οι τραυματίες (video)

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Φουκουσίμα – Δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:23